Curtea Anticorupție – o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și de corupție în sistemul justiției, va rămâne doar la nivel de idee. În locul acesteia s-a decis crearea de colegii specializate anticorupție care vor activa în cadrul judecătoriei Chișinău, Curții de Apel și CSJ. Proiectul urmează a fi votat de deputați până la sfârșitul anului. 

Publicat:27.11.2024, 18:01

Potrivit proiectului, în locul Curții Anticorupție vor fi constituite colegii specializate anticorupție. Acestea vor activa la judecătoria Chișinău, unde vor fi 15 judecători, la Curtea de Apel Chisinău, unde urmează să activeze 6 magistrați și la Curtea Supremă de Justiție. 

Ghenadie MÎRA, PREȘEDINTELE CURȚII DE APEL CHIȘINĂU: „Pentru Curtea de Aple cred că va fi mai bine ca să fie complete specializate anticorupție. Dacă mergem pe ideea colegiului, ne putem trezi într-un blocaj având în vedere lipsa judecătorilor care este la moment.” 

Potrivit proiectului, colegiul va examina toate cauzele penale de corupție transmise de către porocuratura anticorupție precum și legalitatea actelor emise de Autoritatea Națională de Integritate. Președintele Interimar a judecătoriei Chișinău a declarat astăzi în cadrul consultărilor publice că în acest sens, competența procuraturii anticorupție urmează a fi fortificată.

Livia MITROFAN, PREȘEDINTELE INTERIMAR AL JUDECĂTORIEI CHIȘINĂU: „Mie mi se pare că acest colegiu va fi constituit în minim jumătate de an, în acest timp cauzele care sunt acum în examinare vor fi la etapă finală, respectiv noul colegiu va examina noile cauze penale care vor fi transmise în instanța de judecată de procuratura anticorupție. Aici este important, ori se fortifică competența procuraturii anticorupție pentru că 37 de dosare în 10 luni este un număr mult prea mic și va fi o descrepanță în volumul de lucru a judecătorilor.”

Potrivit proiectului, candidații în colegiile specializate anticorupție vor trebui să aibă cel puțin 5 ani lucrați în calitate de judecător în Republica Moldova sau în străinătate și să aibă reputație ireproșabilă. În cadrul consultărilor de la parlament, membrii CSM au declarat că salută ideea de excludere a posibilității din rândul non-judecătorilor să devină judecători specializați. 

Alexandru POSTICA, MEMBRU CSM: „Trebuie conceptual să abordăm chestiunea de transfer sau numire. Dacă noi rămânem la varianta că se aleg doar din rândul judecătorilor, atunci posibil că va fi un transfer. Asta schimbă modalitatea de creare a acestei instanțe.” 

Judecătorii Colegiului anticorupție vor putea fi numiți sau transferați pe un termen de șase ani. Ministrul justiției susține că proiectul de lege urmează să fie votat în lectură finală până la sfârșitul anului. 

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „Se dorește ca această instanță anticorupție să examineze cât mai rapid anume cauzele de corupție mare, corupție electorală și urmează a fi prioritizate cauzele.” 

Proiectul de lege privind instituirea sistemului judecătoresc specializat pe cazuri de corupție a fost votat în primă lectură de deputați în noiembrie 2023. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.