Curtea Suprema de Justitie se confrunta cu un deficit de judecatori. In loc de 20, cat ar trebui sa activeze, sunt doar 11, iar cei mai multi dintre ei au fost adusi temporar din instantele inferioare. Asta in conditiile in care, potrivit judecatorilor, pe rol la CSJ sunt circa noua mii de dosare. Magistratii se plang pe un volum mare de lucru, in timp ce Consiliul Superior al Magistraturii spune ca urmeaza sa anunte un nou concurs pentru a transfera temporar judecatori la CSJ.
Boris Talpa este magistrat la CSJ din luna mai 2023, atunci cand a fost delegat de la Curtea de Apel pentru a suplini numarul de magistrati. Acum, judecatorul are in gestiune peste 600 de dosare.
Boris TALPA, JUDECATOR DELEGAT LA CSJ: “Lucrul la CSJ este mult mai complicat deoarece trebuie sa studiez tot volumul de dosare, ceea ce difera de prima instanta de Apel. Toate dosarele care le vedeti aici sunt pentru saptamana viitoare, sunt 20 de dosare, probabil ca o sa fie examinate toate. Nu avem cu ce ne lauda, dar asta e.”
Presedintele interimar al institutiei spune ca ar mai fi nevoie de inca cel putin 17 magistrati care sa activeze in cadrul Curtii Supreme de Justitie.
Aliona MIRON, PRESEDINTELE INTERIMAR AL CSJ: “Acum sunt 11 judecatori. In opinia mea si a colegilor mei, 20 de judecatori, asa cum prevede legea, nu sunt suficienti. Dupa cum am estimat noi, cum stateau lucrurile anterior si cum stau acum, trebuie 28-30 de judecatori.
Presedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii a declarat ca institutia pe care o conduce va veni cu solutii pentru a suplini numarul de magistrati.
Sergiu CARAMAN, PRESEDINTELE INTERIMAR AL CSM: “Consiliul Superior al Magistraturii urmeaza sa discute asupra acestui aspect si sa decidem eventual anuntarea unui concurs pentru ca sa transferam temporar suplimentar judecatori la CSJ pentru ca dosarele sa fie examinate cat mai rapid.”
Francesca GINDEA, REPORTER PRO TV: “In noiembrie 2023 autoritatile au demarat evaluarea externa a judecatorilor de la Curtea Suprema de Justitie, iar pentru a debloca activitatea institutiei au transferat 8 magistrati de la instantele inferioare. Dupa reformare, 20 de magistrati vor activa la Curtea Suprema de Justitie.”
Judecatorii spun ca odata cu numirea noilor magistrati de baza la CSJ, lucrurile nu se vor schimba.
Sergiu CARAMAN, PRESEDINTELE INTERIMAR AL CSM: “De la judecatori am auzit ca reesind din experienta anului trecut, situatia nu se va schimba in acest an. Urmeaza sa vina noi judecatori si potrivit legii aproximativ jumatate din ei vor fi non-judecatori si vor avea nevoie de acomodare. Astfel, in viitorul apropiat celeritatea judecarii cauzelor la Curte nu va spori.”
Din cauza blocajului, in prezent, anumite dosare nu sunt acceptate spre examinare la CSJ.
Sergiu CARAMAN, PRESEDINTELE INTERIMAR AL CSM: “Ca solutie, CSJ si-a propus sa fixeze cauzele doar atunci cand acea cauza este suficient pregatita si este gata sa se dea o solutie.Este un numar enorm de cereri de stramutare, se depun de catre participanti in cauzele penale, de rezonanta, iar scopul este de a tergiversa judecarea. Ca solutie ar fi propunerea unei modificari in lege astfel ca dosarele sa ramana in instanta in care se judecata, sa nu fie trimise la CSJ si sa nu suspende examinarea.”
Blocajul la Curtea Suprema de Justitie a inceput in februarie anul trecut, atunci cand Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demisile a 18 judecatori din cadrul institutiei. Peste cateva saptamani a fost inregistrat al doilea val de plecari. Atunci expertii au catalogat plecarile drept un sabotaj al judecatorilor care nu au vrut sa treaca vettingul.