De astăzi, Centrala electrică de la Cuciurgan transnistreană nu mai livrează curent electric malului drept al Nistrului, după ce regiunea transnistreană a rămas fără gaz. Autoritățile de la Chișinău spun că, în această lună, deconectări nu vor fi, dacă cetățenii vor continua să economisească în orele de vârf și dacă nu vor fi bombardamente grave în Ucraina, care să afecteze rețelele de electricitate. Cea mai mare parte a necesarului de energie, peste 60 la sută, va fi cumpărată din România. Cetățenii sunt îndemnați să economisească și pentru că lumina cumpărată în orele de vârf, când consumul este mare, este cea mai scumpă, respectiv și facturile pot fi mari.
Igor GRIȚCO, PURTĂTOR DE CUVÂNT LA MOLDELECTRICA: „Întreprinderea de stat Moldelectrica informează opinia publică, că toți consumatorii de pe malul drept al Nistrului vor avea parte de energie electrică.”
Cei de la Moldelectrica susțin că tot necesarul de energie electrică este asigurat pentru luna ianuarie, iar astăzi nu există niciun motiv pentru care cetățenii să fie deconectați de la lumină. Cu același mesaj a venit și purtătorul de cuvânt al Guvernului, care spune că există certitudine că deconectări nu vor fi.
Daniel VODĂ, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL GUVERNULUI: „Republica Moldova a început noul an cu lumină și gaz pentru toți cetățenii de pe malul drept. Consumul de energie electrică a fost acoperit integral grație eforturilor coordonate ale autorităților și surselor diversificate, inclusiv importurilor din România. Termoelectrica și CET-Nord funcționează la capacitate maximă, fără incidente, asigurând confortul cetățenilor în această perioadă rece. Stocurile de gaz sunt suficiente pentru toată perioada rece a anului.”
Responsabilii de la Energocom au prezentat date exacte despre sursele de energie electrică pentru Republica Moldova în luna ianuarie, dând asigurări că vom avea tot necesarul.
Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Astfel, potrivit Energocom, se preconizează că centralele termice din Chișinău și Bălți vor genera circa 28% din consum. Energia regenerabilă însumează aproximativ 10%, deși totul este în funcție de condițiile climaterice.
Restul, 62% vor reprezenta importuri din România, dintre care cea mai mare parte, aproape 40%, va fi energia cumpărată pe bursa română OPCOM, iar în baza contractelor bilaterale, în țara noastră va ajunge 23% din necesarul de curent electric.”
SURSELE DE ENERGIE ELECTRICĂ
CET-uri – 27,8%
Energia regenerabilă – 10,1%
OPCOM - 39%
Contracte bilaterale cu România – 23%
Secretarul de stat de la Ministerul energiei declara zilele trecute că sunt capacități tehnice suficiente, surse de energie și interconexiuni care să acopere întregul necesar de consum, dar este necesar un mic efort din partea cetățenilor de a economisi în orele de vârf, iar un progres în acest sens deja există.
Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „Vârfurile de sarcină, așa cum au fost anterior, ascuțite, nu mai sunt. Consumatorii sunt foarte receptivi și le mulțumim pentru aceasta. Observăm deja schimbarea modului cum consumăm energie electrică. Asta ne ajută pe noi, sistemul energetic, să avem acoperirea consumului de electricitate.”
Deconectarea consumatorilor de la rețea ar putea fi o masură de ultimă instanță, potrivit autorităților.
Constantin BOROSAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: „Desigur sunt procese care nu se întâmplă la noi în țară, dar Rusia atacă infrastructura energetică civilă a Ucrainei. Și atunci când asta se întâmplă, nu putem să controlăm și este ceva pentru care trebuie să fim pregătiți.”
Așadar, în continuare, cetățenii sunt îndemnați să mențină efortul de a economisi energia electrică în orele de consum maxim.
Igor GRIȚCO, PURTĂTOR DE CUVÂNT LA MOLDELECTRICA: „Acestea fiind orele 9:00-11:00, orele 18:00-23:00. Astfel, prin consumul rațional vom menține fiabilitatea sistemului electroenergetic național.”
Economisirea energiei este necesară pentru a nu suprasolicita rețeaua și a nu cumpăra energie electrică de avarie, care este cea mai scumpă.