Companiile internaționale nu pot livra gaz ieftin către Moldovagaz din cauza faptului că în structura este Gazprom, iar multe companii nici nu vor să oferteze și din cauza faptului că bilanțul companiei este un bilanț cu multe datorii, pentru orice companie internațională este un risc pe care ei îl pun în preț. Sunt explicațiile ministrului Energiei, Victor Parlicov, după ce a fost întrebat de ce autoritățile nu au cumpărat gaz vara, atunci când prețul era mult mai mic.
Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI:„După ce a expirat contractul încheiat de CSE cu Moldovagaz și Energocom, atunci când Energocom constituia în esență rolul în Moldovagaz ca să aducă gaze, piața a trecut la regim de funcționare normal. Ce înseamnă asta? Moldovagaz achiziționează gaze de pe bursă. Sigur că noi avem o continuare a acestui Energocom și Energocomul este o companie care prestează în esență astăzi un serviciu de ieftinire a gazului pentru Moldovagaz. De ce? Pentru că traderii internaționali, companiile internaționale, nu pot livra gaz ieftin către Moldovagaz din cauza faptului că în structura este Gazprom și multe companii nici nu vor să oferteze și din cauza faptului că bilanțul companiei este un bilanț cu multe datorii. Iar asta este pentru orice companie internațională un risc pe care ei îl pun în preț.
În schimb, Energocom, având o structură de acționariat unde este statul, având o structură de bilanț, o finanțare preferențială la condiții bune din partea BERD, garantată de stat, are posibilitatea să manevreze și să optimizeze portofoliu pentru a livra gaze la cele mai bune prețuri. Respectiv, da, noi astăzi suntem în situația în care volumele achiziționate au fost achiziționate la anumite prețuri...”
Totodată, ministrul a menționat că la acest subiect ar putea da explicații mult mai detaliate, însă asta ar lua mult timp și a venit cu câteva precizări pe scurt.
Ieri, Moldovagaz a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să aprobe un tarif mai mare cu peste 30 la sută față de cel actual.
Astfel, prețul ar putea crește cu circa patru lei. În loc de 12 lei și 15 bani pentru un metru cub, consumatorii ar putea achita 16 lei și 17 bani, fără TVA. Moldovagaz anunță că solicitarea vine în contextul unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.