De la 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală. Potrivit ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, programul va asigura un cadru simplificat și clar pentru asistența medicală finanțată din sursele Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, va reduce costurile administrative și operaționale și va îmbunătăți accesul cetățenilor la servicii medicale.
„Noile prevederi au un volum mai restrâns de informație, sunt mai aerisite, mai puțin birocratice, mai clare, mai liberale, dar și mai stricte în aplicare. Ne dorim un parcurs liber, fără bariere birocratice, fără condiționări ale pacientului asigurat prin sistemul de sănătate”, scrie Nemerenco într-o postare pe rețelele de socializare.
Ministrul Sănătății menționează și mai multe prevederi ale noului program. Mai exact:
1. Administrația tuturor instituțiilor medicale încadrate în sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală, inclusiv cele publice sau private, sunt responsabili pentru prestarea serviciilor medicale persoanelor asigurate, fără solicitarea oricăror plăți suplimentare.
2. Medicii de familie, dar și specialiștii de profil au dreptul să refere pacienții la aceleași investigații paraclinice și diagnostice, fără nicio diferență. Aceste servicii nu vor mai fi parte din finanțarea “per capita” destinată AMP sau AMSA, dar vor fi achitate separat de CNAM pentru a asigura o accesibilitate cât mai înaltă a populației, în special celei asigurate, la servicii de diagnostic.
3. Asistența urgență prespitalicească include nu doar serviciile AMU prespitalicească (ambulanța), dar și unitățile de primire de urgență și camerele de gardă.
4. Programarea la medicii de familie și la medicii specialiști, care în multe instituții medicale a devenit o problemă, se realizează telefonic, online sau direct la registratură, pe toată perioada zilei de muncă, exact la momentul solicitării și nu poate fi amânată sau transferată pentru o altă zi.
5. Toate consumabilele și dispozitivele de unică folosință necesare acordării asistentei medicale sunt asigurate de către instituția medico-sanitară care prestează serviciile. În cazul adresărilor cu stări acute și de urgență, asistența medicală se acordă fără programare de către medicul de familie sau specialistul de profil disponibil la acea oră.
6. Toate persoanele asigurate beneficiază de medicamente și dispozitive medicale compensate. De medicamente compensate psihotrope, anticonvulsivante și antidiabetice beneficiază și persoanele neasigurate, cu prescrierea rețetelor la nivel de AMP.
7. Consultația medicului specialist se acordă:
- la adresarea directă a persoanei;
- la recomandarea medicului de familie;
- la recomandarea altui medic specialist.
8. Internările planificate se efectuează doar prin intermediul Birourilor de internare, create în toate instituțiile spitalicești.
9. Femeile gravide au dreptul de alegere a instituției medico-sanitare contractate de CNAM, indiferent de locul lor de trai, cu excepția cazurilor de urgență sau când conform indicațiilor medicale este necesară asigurarea nașterii la un nivel superior.
10. Pe perioada spitalizării, pacientului îi va fi asigurat în măsură maxim posibilă confort, intimitate, alimentație și îngrijire corespunzătoare standardelor în vigoare.
11. Statutul de asigurat al persoanei se verifică la internare și la externare. Dacă persoana nu dispune de poliță de asigurare, aceasta nu îngrădește acordarea asistenței medicale. Dacă până la externare va fi achitată prima de asigurare, cazul va fi considerat cu statut de asigurat și nu se vor percepe plăți pentru serviciile medicale oferite.
12. Se permite spitalizarea împreună cu copilul de până la vârsta de 9 ani a unuia din părinți, bunici sau tutorele, iar în cazul copilului grav bolnav - până la 18 ani.
13. Orice pacient suspectat sau diagnosticat cu patologie oncologică va fi tratat cu maximă prioritate și referit pentru diagnostic, consult, tratament în cel mai scurt timp.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.