De la invazia Rusiei in Ucraina, milioane de ucraineni au fugit in lume din calea razboiului, iar tara noastra, aflata la granita a gazduit cei mai multi refugiati pe cap de locuitori. Unii moldoveni i-au primit in propriile lor case, au facut voluntariat la centrele de plasament sau au dat din putinul pe care l-au avut pentru a le oferi o mana de ajutor. Multi ucraineni au ramas in Moldova si asteapta ca razboiul sa se termine, iar intre timp si-au luat viata de capat la noi in tara. De ziua independentei Ucrainei, responsabilii de la Guvern au iesit cu un raport in care au vorbit despre suportul acordat refugiatilor din tara vecina.

Publicat:24.08.2022, 19:28

In cele 6 luni de razboi, aproape 7 milioane de ucraineni si-au parasit casele pentru a se salva de bombardamentele rusesti. Dintre acestia, mai mult de jumatate de milion de refugiati au tranzitat teritoriul tarii noastre, iar aproape 90 de mii au ramas si pana astazi in Moldova. Unii si-au gasit refugiu in casele moldovenilor cu inima mare, in timp ce altii au fost cazati in centrele de plasament create special pentru ei.

“Un mare multumesc tuturor care au asa o atitudine.”

Adrian EFROS, SEFUL CENTRULUI UNIC DE GESTIONARE A CRIZEI: “In aceste sase luni, peste 65 de mii de persoane au fost cazate in cele 130 de centre de plasament temporare a refugiatilor deschise de la inceputul razboiului. Astazi, in tara, mai sunt active 74 de centre de plasament cu o capacitate totala de 5500 de locuri.”

Adrian Efros mentioneaza ca refugiatii au beneficiat si de asistenta medicala gratuita, astfel ca pana in prezent peste 300 de pacienti grav bonavi au fost spitalizati si tratati de medicii nostri, iar peste 100 de femei venite din Ucraina au nascut la noi in tara.

“Imi dau totul, si pentru igiena, si scutece, si totul nici nu trebuie sa cumparam lapte, tot ce trebuie. Haine sunt, carucior este. Totul pentru copil este.”

Pentru a-si putea relua viata, unii ucraineni s-au angajat la noi in campul muncii, iar copiii acestora au fost inmatriculati in gradinitele si in scolile din Moldova.

Adrian EFROS, SEFUL CENTRULUI UNIC DE GESTIONARE A CRIZEI: “In prezent, inainte de inceperea anului scolar, aproape 6 mii de copii se afla la evidenta scolara. Mentionam ca aceasta cifra, in aprilie, era de 8166 de copii. In perioada vacantei de vara a fost asigurata odihna a peste 100 de copii refugiati in 40 de tabere de vara din tara.”

Totodata, Adrian Efros a mentionat ca de la inceputul razboiului, in contul deschis de autoritati pentru refugiatii ucraineni au fost adunati din donatii peste 160 de milioane de lei.