Cum a devenit Călin Georgescu de la un candidat ignorat în sondaje, la marele câștigător al primului tur al alegerilor prezidențiale? Răspunsuri la aceasă întrebare au venit astăzi din partea mai multor experți sociologi, editorialiști și analiști politici. Georgescu și-a câștigat mare parte din popularitate pe rețeaua socială TikTok, unde a adunat milioane de aprecieri. El a purtat o campanie intensă pe internet sub sloganul „Refacem România”.
Acesta este mesajul cu care se lansa în campanie Călin Georgescu. Succesul venit de nicăieri al acestuia în alegerile prezidențiale din România se datorează aproape exclusiv rețelei chinezești de socializare TikTok, pe care candidatul independent a fost promovat după un plan extrem de bine pus la punct, de către o misterioasă rețea care s-a activat coordonat acum 2 luni, potrivit unei analize Expert Forum.
Mâdălina VOINEA, ANALIST EXPERT FORUM: “În ultimele luni a avut o explozie cât ceilalți candidați în ultimele 12 luni. Deci a fost un trafic de o manieră extraordinară. În cazul lui este obsesiv un singur hashtag care este folosit religios în toate campaniile și în toate videoclpurile, care i-a adus o creștere foarte clară, targhetată, țintită către o viralizare.”
Hashtag-ul Călin Georgescu a câștigat astfel, din septembrie până acum, 120 de milioane de urmăritori pe TikTok. TikTok este cea mai puțin reglementată rețea socială, iar asta a contribuit decisiv la succesul lui Călin Georgescu. Așa a reușit gruparea care îl susține să îi facă o campanie electorală atât de eficientă, deși, declarativ, TikTok interzice politica. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a analizat mesajele pe care Călin Georgescu le-a abordat în campania electorală și spune că acestea se aseamănă cu ale lui Putin.
Cristian Tudor POPESCU, EDITORIALIST: "Acest Călin Georgescu trebuie scris în ghilimele pentru că el este un personaj. El nu este o fiintă reală. Omul acesta a avut ca apariții televizate una sau două nesimnificative ca audiență și după știința mea nu a avut nici o întălnire în teitoriu cu publicul. Nu s-a dus prin țară absolut deloc. Niciun contact viu cu oamenii. Totul s-a desfășurat pe această rețea Tik-Tok."
Potrivit experților, o mare parte dintre votanţii lui Georgescu nu ştiu exact cine este, dar, primind foarte multe mesaje, fiind bombardaţi cu aceste idei, că este un român adevărat, un lider puternic pentru România, că are un plan, că are soluţii au ajuns să creadă lucrul acesta.
“(…) acest lucru se întâmplă când România trece printr-o perioadă bună atât economic, cât și social. Zeci de miliarde de euro investiți în infrastructură, pensiile și alocațiile dublate, salariile aproape de media europeană, Schengen etc. În plus, anul acesta oferta electorală a fost ca niciodată foarte diversă, reprezentând perfect toate grupurile sociale. Alege! Nu, românii au preferat un avatar născut într-un laborator și scăpat de acolo”, scrie Ion Sturza in mesajul sau.
Candidatul USR la președinția României, Elena Lasconi, este de părere că rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale arată că ”instituțiile statului nu și-au făcut treaba”.
Elena LASCONI, CANDIDAT USR LA PREZIDENȚIALE: “Atunci când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată. Din nou, șase instituții ale statului puteau să se ocupe de asta. A fost foarte prezent online cu mesajele pe care vroiau probabil sa le audă românii, care s-au săturat de felul în care este condusă această țară și l-au perceput ca o persoană anti-sistem.”
Iar în opinia expertului Watch Dog, Valeriu Pașa, dacă TikTok nu va fi luat suficient de în serios, alegerile din România bat ultima alarmă.
Valeriu PAȘA, EXPERT WATCH-DOG: "În general, algoritmii tik-tokului funcționează așa încât să promoveze emoții, în special negative, cum ar fi tot felul de discreditări, conspirații ș.a. Efectiv, așa sunt algoritmii acestei rețele. În același timp, această rețea este absolut netransparentă, adică cei care o administrează, pot să mânărească acești algoritmi, în regim manual să promoveze un anumit tip de conținut, pe un candidat, de exemplu, și nimeni să nu știe."
Potrivit lui Valeriu Pașa, ca la parlamentarele din vară din Moldova să nu ne trezim cu surprize ca cele din România, Tik- Tok ar trebuie interzis în perioada electorală.
Valeriu PAȘA, EXPERT WATCH-DOG: “Este o retea foarte periculoaa pentru alegeri pentru ca cineva care are acces la administrarea acestei rețele poate pe cineva să îl promoveze și iată vedem să îl aduca în turul doi al unor alegeri. Din punctul meu de vedere lecția învățată este că cel puțin pentru perioadele electorale această rețea trebuie sa nu fie pur și simplu disponibilă”.
Algoritmul TikTok decide ce conținut apare în feed-ul principal al utilizatorilor, așa că o persoană sau un grup poate manipula acest algoritm pentru a prioritiza conținut care avantajează un anumit candidat sau partid.
Videoclipurile cu informații false sau înșelătoare despre candidați, partide politice sau procesul electoral pot răspândi rapid mesaje de dezinformare. Prin colaborarea cu influenceri plătiți un partid poate influența subtil preferințele politice ale publicului tânăr. Experții spun că aceste tactici au devenit îngrijorări majore pentru alegerile democratice din întreaga lume, iar autoritățile din mai multe țări colaborează cu platformele sociale pentru a limita răspândirea dezinformării și manipulării pe platforme precum TikTok.