Republica Moldova și Ucraina vor începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană pe 25 iunie, când ar urma să aibă loc primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări. Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene au ajuns la un acord de pricincipiu în acest sens. Anunțul a fost făcut de vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, care a calificat decizia drept una istorica. Președintele Maia Sandu a scris pe platforma X că acesta este un pas semnificativ în calea Moldovei către Uniunea Europeană. Cu felicitari și un mesaj similar a venit și șefa Comisiei Europene.

Publicat:15.06.2024, 17:22

Prima Conferință Interguvernamentală Moldova-Uniunea Europeană, care marchează deschiderea negocierilor de aderare va avea loc pe 25 iunie. Anunțul a fost făcut de vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

„Ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.  Felicitări tuturor pentru acest moment istoric!” a scris Gherasimov într-o postare pe facebook.

Și Președinția belgiană a Uniunii Europene a anunțat că ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat aseară acordul de principiu pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, care vor începe la 25 iunie. Această decizie trebuie să fie validată oficial în cadrul unei reuniuni ministeriale la 21 iunie, înainte ca Ungaria să preia preşedinţia rotativă, de la 1 iulie, pentru şase luni, deoarece diplomaţii UE se aşteaptă ca Budapesta să îngheţe întregul proces până în 2025. Cele 27 de state membre ale UE trebuie să fie de acord în unanimitate cu începerea negocierilor. 

Ungaria, care menţine legături prietenoase cu Rusia şi care a criticat candidatura Ucrainei, are îndoieli cu privire la evaluarea Comisiei potrivit căreia Kievul este pregătit, iar Moldova și Ucraina parcurg împreună pașii spre aderarea la UE.  Acum o săptămână, Comisia Europeană a anunțat că Republica Moldova și Ucraina au îndeplinit condițiile necesare pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Ursula Von der DER LEYEN, ȘEFA COMISIEI EUROPENE:  „Ucraina a parcurs toți pașii pe care i-am prescris, pe care i-am formulat. Prin urmare, credem că Uniunea Europeană ar trebui să înceapă negocierile de aderare până la sfârșitul acestei luni.”

„Felicitări Ucrainei și Moldovei. Acesta este un pas uriaș înainte în drumul vostru spre UE”, a scris azi Ursula von der Leyen pe rețeaua X. 

Prin acceptarea acestor cadre de negociere şi convocarea conferinţelor interguvernamentale, UE deschide de facto negocierile de aderare cu Moldova și Ucraina. Acestea au loc pe capitole variabile ca număr, al căror scop este de a pregăti țara candidat, în special cu privire la implementarea reformelor judiciare, administrative și economice necesare. Când negocierile sunt finalizate, iar extinderea UE este posibilă din punct de vedere al capacității de absorbție, aceasta duce la semnarea Tratatului de aderare, care trebuie mai întâi aprobat în unanimitate de către Parlamentul European și Consiliu. 

Acesta este începutul unui proces birocratic incredibil de complex și de lungă durată, care poate dura ani de zile. De exemplu, Muntenegru negociază din 2012, Serbia este în proces de negocieri din 2014 și Macedonia de Nord din 2019. Republica Moldova și Ucraina au depus o cereri de aderare la UE în martie 2022. Au obținut statut de țară candidat în vara anului 2022, iar în 2023 s-a decis că cele două state sunt gata să înceapă negocierile de aderare.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.