Și azi locuitorii din regiunea transnistreană au rămas fără lumină. Deconectările au loc în evantai și durează cinci ore. Așa-numitele autorități din stânga Nistrului susțin că odată cu reluarea livrărilor de gaze rusești în regiune, căldura în casele oamenilor va fi conectată timp de 3 zile.
Pentru a treia zi la rând, deconectările de la energia electrică au început la ora 7 dimineața și vor dura, în evantai, până la ora 22. Oamenii spun că se descurcă greu și așteaptă reluarea livrării gazelor.
”Așteptăm să fie mai bine, ca să avem lumină mereu. Ne este foarte greu. Avem două case și le încălzim cu sobă. Cei care au copii mici sau oamenii bolnavi, lor le este foarte greu. Dacă nu aveam sobă, nu știu ce făceam.”
”Ne-am încălzit cu reșouri și trebuie să plătim foarte mult pentru lumină. Pentru două săptămâni sunt 350 de KW. Asta este foarte mult, dar trebuie să ne încălzim.”
Așa-zisele autorități de la Tiraspol susțin că, după furnizarea gazului, căldura va reveni în case timp de 3-4 zile.
”Acum este elaborat programul pentru pornirea căldurii. În prima etapă sunt cetățenii, blocurile, iar a doua etapă vor fi spitalele. În ultima etapă vor fi conectate clădirile administrative și alți consumatori. Acum este important să conectăm căldura pentru oameni.”
La Tiraspol, electricienii muncesc câte 12 ore. Sunt nevoiți să facă asta pentru că sunt foarte multe avarii în urma cărora oamenii rămân fără lumină.
”În această perioadă de criză am schimbat două transformatoare.”
În unele cazuri, avariile la liniile electrice provoacă incendii. În ultimele 24 de ore, la Tiraspol s-au produs 5 incendii, în urma cărora un bărbat a ajuns în stare gravă la spital și este internat în secția de reanimare.
Închisorile din Tiraspol se încălzesc cu cazane pe lemne. Temperatura în încăperi nu depășește 20 de grade.
”Am conectat din start și boilerul pentru apă caldă, este în încăpere. Timp de o oră încălzește o tonă de apă.”
Rusia a lăsat regiunea transnistreană fără gaz pe data de 1 ianuarie după ce Ucraina a oprit tranzitul spre Europa. Moscova putea să livreze gaz în stânga Nistrului prin surse alternative, dar nu a făcut acest lucru, invocând neachitarea unei pretinse datorii, nerecunoscută de Chișinău. Autoritățile constituționale au propus ajutor și sprijin pentru ca cei din regiunea transnistreană să cumpere gaz de pe piața europeană, pentru care să achite în avans, însă Tiraspolul a refuzat.