Delegația Moldovei, în frunte cu Ministrul Energiei Victor Parlicov, a ajuns azi la Sankt Petersburg pentru a discuta cu Gazprom despre livrarea gazelor rusești către regiunea transnistreană. Întâlnirea ar fi avut loc la prânz, dar nu este clar cât a durat și cu ce s-a finalizat. Reprezentanții de la Guvern și cei de la Ministerul energiei nu au oferit deocamdată detalii la acest subiect. Vizita oficialilor de la Chișinău în Rusia, prima de când a început războiul din Ucraina, a fost criticată de societatea civilă.

Publicat:25.11.2024, 19:19

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, președintele interimar al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, și noul președinte desemnat de guvernul de la Chișinău, Dorin Junghietu s-au întâlnit azi la Sankt Petersburg cu cei din conducerea Gazprom. Rezultatul discuțiilor nu a fost deocamdată comunicat de autorități, reprezentanții guvernului spun că în următoarele zile vor veni cu detalii. 
Delegația, care a mers în Rusia la invitația Gazprom, urma să discute despre cum vor ajunge gazele rusești în regiunea transnistreană în condițiile în care trantranzitul prin Ucraina se poate opri de la 1 ianuarie. Victor Parlicov a recunoscut că subiectul este foarte sensibil.

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI: “(...)noi vom face tot posibilul pentru a ne asigură că fluxurile de gaze sunt stabile și este stabilitate și în regiunea transnistreană.”

Premierul Dorin Recean a dat asigurări că cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi asigurați cu resurse energetice în timpul iernii. Recean a exclus o criză a gazelor, dar a recunoscut că ar putea avea loc scumpiri.

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: „Guvernarea are soluții pentru orice scenariu, de aceea, catastrofă nu va fi. Va fi greu, va fi scump, dar nu va fi catastrofă.”

Cu alte cuvinte dacă regiunea transnistreană va rămâne fără gazul rusesc, inclusiv și centrala Cuciurgan, care livrează cea mai mare parte din energia electrică consumată pe malul drept al Nistrului, astfel Chișinăul va fi nevoit să cumpere energie electrică mai scumpă de pe piață prin liniile de interconectare cu România. 

otodată, autoritățile pot furniza consumatorilor din stânga Nistrului gaze naturale cumpărate pe piața europeană, inclusiv cele stocate deja în depozitele din România și Ucraina, dar care nu vor fi gratuite ca cele rusești pe care regiunea transnistreană nu le achită. Atât Recean cât și Parlicov susțin că există rute alternative prin care gazul rusesc poate să ajungă în stânga Nistrului, iar în timpul discuțiilor de la Sank-Petersburg urmează să se decidă cine va achita costurile de transport prin coridorul alternativ transbalcanic. 

Un contract cu Moldovagaz prin care Gazprom trimite gaze către regiunea transnistreană prevede că tranzitul până la granița cu Republica Moldova este în responsabilitatea concernului rus, scrie Europa Liberă. 

Negocierile vin în contextul în care Ucraina a declarat în repetate rânduri că nu va prelungi 1 ianuarie 2025 contractul privind tranzitul gazului rusesc către Europa. În prezent gazul cumpărat de la Gazprom, care tranzitează Ucraina este livrat în regiunea transnistreană, în timp ce cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul pe malului drept al Nistrului este procurată de pe piaţa europeană.