Potrivit fostului ministru al Apararii, Vitalie Marinuta, Republica Moldova nu are informatii despre ce fel de munitii sunt pastrate la Cobasna si in ce conditii. Conform unor studii ale Academiei de Stiinte a Republicii Moldova desfasurate in 2005, in cazul unei deflagratii, pe o raza de circa 4 kilometri, totul ar putea fi distrus.

Publicat:28.04.2022, 20:29

Vitalie MARINUTA, FOSTUL MINISTRU AL APARARII:"Pe o raza de 4,5-5 kilometri ar putea fi sters totul, case, constructii metalice si alte obstacole. Dar pe o raza de 40-50 kilometri ar putea fi diverse stricaciuni, cladirilele sa ramana fara ferestre sau sa fie deteriorate.”
 

Satul Cobasna se afla in raionul Rabnita, la 2 km distanta de hotarul Ucrainei. In anul 1940, Uniunea Sovietica a construit aici unul dintre cele mai mari depozite de munitii din estul Europei, unde au fost stocate in jur de 42 de mii de tone de munitie. In perioada 2000-2004 au fost distruse jumatate dintre ele, ramanand estimativ 20 de mii de tone, potrivit fostului vice-premier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, care mai spune ca din 2004 aceste depozite au fost vazute doar de militarii rusi.

Alexandru FLENCHEA, EX-VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE:“Tinand cont de cantitatea de 20 de mii de tone estimativ, cu certitudine e vorba de multe munitii expirate, produse din anii 40-30 ai sec XX, conditiile de pastrare e principalul motiv de ingrijoare. Din punctul asta de vedere, ca mai sunt bune de utilizat sau expirate - explodeaza la fel de tare. “

 Potrivit lui Flenchea, in cazul unui scenariu nefast de detonare, raza impactului ar fi de 30 de km, ceea ce inseamna ca ar ajunge si pe malul drept al Nistrului, in orasul Rezina.

Alexandru FLENCHEA, EX-VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE:"Depozitele trebuie lichidate, acele munitii care mai pot fi transportate trebuie duse pe teritoriul Federatiei Ruse, cele care nu pot fi transportate, expirate, trebuie nimicite pe loc."

Potrivit expertului, in conditiile unui razboi in desfasurare niciunul dintre scenarii nu este realizabil. Este nevoie de pace, de eforturi diplomatice si de multi bani ca  problema munitiilor si amenintarile legate de acestea sa fie scoase de pe agenda. Republica Moldova a cerut in repetate randuri Rusiei sa-si retraga trupele si armamentul de pe teritoriul tarii, dar asta asa si nu s-a intamplat. Ieri, asa-numitul minister de Interne de la Tiraspol a anuntat ca mai multe focuri de arma ar fi fost trase dinspre Ucraina spre satul Cobasna. Reprezentantii Comisiei Unificate de Control au negat informatia, adaugand ca impuscaturile au rasunat pe teritoriul Ucrainei.