Presedintele Curtii Constitutionale, Vladimir Turcan, a venit cu unele precizari referitor la suspendarea legii pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Acesta a mai mentionat ca el s-a abtinut sa participe la sedinta de examinare a acestui caz.

Publicat:14.04.2020, 16:02

Vladimir TURCAN, PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE: "Dupa cum se stie pe 9 aprilie Curtea a examinat o sesizare a unui deputat din Parlament care a solicitat suspendarea unor prevederi din legea nr. 56 din 2 aprilie 2020 adoptata prin angajarea raspunderii Guvernului. Legea prevedea instituirea unor masuri de sustinere a cetatenilor tarii si a activitatii de intreprinzator in situatia starii de urgenta.

La ora 14 cu majoritatea de voturi a fost adoptata o decizie prin care a fost suspendata nu doar unele prevederi, dar si legea in intregime.

In aceeasi zi seara am fost contactat de catre presedinte care m-a intrebat, care e esenta juridica, dar cel mai important, care sunt consecintele juridice ale acestei decizii. Am explicat ca pana la examinarea sesizarii in cauza, legea nr. 56 va fi suspendata si nu poate fi aplicata. Am spus ca examinarea tuturor sesizarilor care sunt in agenda Curtii pe acelasi subiect cum este controlul constitutionalitatii a unor prevederi din legea 56 este programat pentru data de 13 aprilie la ora 12.

In acest context consider ca toate interpretarile, opiniile care au aparut sunt neintemeiate si au la baza o tenta pur politica.

Totusi avand in vedere ca la 13 aprilie urmau sa fie examinate toate 4 sesizari, la inceputul sedintei pentru inlaturarea suspiciunilor, eu am decis sa-mi declar abtinerea de participare la examinarea acestui dosar."

Astazi, mai multe organizatii neguvernamentale au lansat un apel public, prin care cer presedintelui Igor Dodon sa nu se implice in justitie. Se intampla dupa ce chiar seful statului a declarat ca l-a sunat pe presedintele Curtii Constitutionale in legatura cu pachetul de masuri economice asumate de Guvern. ONG-urile ii sugereaza lui Vladimir Turcan sa isi dea demisia. Institutia prezidentiala a spus anterior ca nu comenteaza subiectul.

Vladimir Turcan a ajuns presedinte al Curtii Constitutionale in vara lui 2019, fiind ales de majoritatea parlamentara formata din socialisti si blocul ACUM. 

Citeste si : Ion Chicu nu se da batut si insista pe legea asupra careia si-a asumat raspunderea: mai multe masuri vor fi promovate repetat de Executiv

Citeste si : Legea asupra careia Guvernul Chicu si-a asumat raspunderea - declarata neconstitutionala. Masurile economice au fost anulate de Curtea Constitutionala - VIDEO