Cu două luni până la încheierea recensământului populației, în capitală acest proces este destul de anevoios.  Recenzorii spun că unul dintre motive ar fi dezinformarea. Altele ar fi accesul dificil în blocurile de locuit, care mai toate au uși la intrare, dar și refuzul populației de a răspunde la întrebări. Potrivit Biroului Național de Statistică la Chișinpu ăonderea locuințelor recenzate este una dintre cele mai mici.

Publicat:23.05.2024, 16:17

 "Trebuie să punem înștiințări în ușă și plecăm mai departe."

Așa arată o zi din viața recenzorilor din capitală. Aceștia sunt nevoiți să calce pragul a zeci de blocuri de locuit pentru a reuși să recenzeze cel puțin 10 case într-o zi.

"Bună ziua! Suntem din cadrul recensământului. Ați putea vă rog să ne deschideți ușa? Mulțumesc!"

După minute bune, Vadim Prisac, un tânăr student de 19 ani care a decis să devină recenzor în acest an, a găsit o locuință care poate fi recenzată. Procesul însă este anevoios și cu multe încercări.

 "Sunt de la Biroul Național de Statistică."

"- Folosiți gazul natural?
- Da."

Vadim PRISAC, RECENZOR: "- Este foarte complicat. Persoanele refuză. Și chiar dacă sunt în locuință, se uită pe vizor, văd că scrie recensământ pe pieptul nostru, ei nu deschid, pentru că cred că este ceva ce o să le dăuneze în viitor."

Iar dezinformarea este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă recenzorii, spune Vadim. O altă dificultate întâlnită în activitatea sa este accesul în blocuri.

Pentru a ajunge până la ușa omului, recenzorul este nevoit să aștepte minute în șir până îi deschide cineva. Asta pentru că accesul în mai toate blocurile capitalei este posibil doar cu o cheie electronică. Sunt însă și oameni binevoitori, povestește tânărul recenzor.

Vadim PRISAC, RECENZOR: "În fiecare zi pot să vizitez de la 60 până la 70 de apartamente, asta doar cu vizită, dar dacă reușesc să recenzez 10 locuințe este foarte bine. Uneori plec acasă cu 5-6 locuințe recenzate."

Persoanele care deschid ușa recenzorilor și participă la recensământ spun că este un proces necesar pentru întreaga țară.

Alatolie BUDEANU, LOCUITOR AL CAPITALEI: "- Sunt întrebări din domeniul activității, de unde și cum provin toate lucrurile.
- Întrebări comode, băiatul cunoaște lucrul, îmi pare bine de cunoștință.
- Trebuie să participe toți, pentru că aceste lucruri sunt necesare pentru bugetul întregii țări."

Însă, sunt și dintre cei care sunt nemulțumiți de unele întrebările din chestionar.

"Nu știu ce ar putea reflecta aceste întrebări, dacă are loc recensământul populației, atunci sunt de părere că ar trebui să fie cu totul alte întrebări sau formulate corect."

Recensământul, care se va încheia pe 7 iulie, are loc o dată la 10 ani, și are drept  scopul obținerea datelor statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației și locuințelor țării. Potrivit Biroului Național de Statistică, până pe data de 19 mai, au fost recenzate circa 1 milion 215 mii de locuițe. Cea mai mică pondere a locuințelor recenzate este înregstrată în localități cum ar fi Drochia, Strășeni, Leova, Taraclia, Ialoveni și Chișinău.