Deși în ultimele săptămâni organele de drept au anunțat despre zeci de percheziții în cazuri de corupere a alegătorilor, difuzând și interceptări audio, până acum nicio cauză penală nu a ajuns în instanță. Nu se știe nici ce măsuri și acțiuni întreprind autoritățile pentru ca în campania pentru turul doi voturile cetățenilor să nu fie cumpărate. Coaliția civică pentru alegeri libere și corecte face apel către instituțțile responsabile să finalizeze investigațiile și să aplice sancțiuni celor implicați în cazurile de finanțarea ilegală a unor partide politice și manipularea procesului electoral. 

Publicat:22.10.2024, 22:57

Într-o declarație publică, coaliția civică pentru alegeri libere și corecte și-a exprimat îngrijorarea cu privire la amploarea implicării forțelor străine în procesul electoral din țara noastră. Potrivit membrilor coaliției, rezultatele alegerilor prezidențiale și referendumului, care diferă mult de sondajele preelectorale, reprezintă un indicator îngrijorător.

Declarațiea Coaliției civice pentru alegeri libere și corecte: “Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) își exprimă profunda îngrijorare cu privire la amploarea ingerinței externe în procesul electoral din Republica Moldova, evidențiată în urma scrutinului prezidențial și a referendumului constituțional din 20 octombrie 2024.”

)Și anume, această discrepanță denotă faptul că rezultatele scrutinelor nu neapărat reprezintă voința electoratului, o parte dintre acestea fiind influențate de resurse financiare ilicite.

Declarațiea Coaliției civice pentru alegeri libere și corecte: “Aceste diferențe atestă o distorsionare a voinței electoratului sub influența resurselor financiare ilicite și acțiunilor de corupție. Rezultatele scrutinului nu mai reflectă astfel voința reală a cetățenilor, ci efectul manipulărilor externe și al fraudelor.”

În acest context, reprezentanții coaliției au făcut un apel către organele de drept să finalizeze investigațiile și să aplice sancțiuni celor implicați în cazurile de finanțarea ilegală a unor partide politice și manipularea procesului electoral.

Declarațiea Coaliției civice pentru alegeri libere și corecte: “Facem un apel ferm către autoritățile competente să finalizeze investigațiile și să aplice sancțiuni corespunzătoare tuturor celor implicați în aceste acțiuni ilegale, pentru a restabili încrederea cetățenilor în procesul electoral și în democrația din Republica Moldova.”

Despre coruperea alegătorilor a vorbit și președintele în exercițiu, Maia Sandu, în noaptea de după alegeri, denunțând o fraudă fără precedent.

Maia SANDU, CANDIDATUL PAS LA PREZIDENȚIALE: „Avem dovezi și informații precum că scopul grupării infracționale a fost să cumpere 300 de mii de voturi.Amploarea fraudei este fără precedent.”

Poliția și procurorii anticorupție instrumentează mai multe cauze penale pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, a concurenților electorali și coruperea electorală. În săptămânile dinaintea alegerilor ofițerii CNA, dar și procurorii Anticorupție au descins la mai multe adrese din țară, la activiști, simpatizanți, dar și funcționari publici în spatele cărora ar sta fugarul Ilan Șor, iar câteva persoane au fost plasate în arest.

La începutul lunii, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu anunța că doar în luna septembrie 15 milioane de dolari au ajuns din Rusia în conturile a 130 de mii de moldoveni prin schema pusă la cale de Șor.

Viorel CERNĂUȚEANU, ȘEFUL IGP: “Tin să menționez că poliția a documentat evidența transferurilor doar pentru luna septembrie de peste 15 milioane de dolari care au fost transferati in adresa acestor persoane, care au diferite roluri în procesul respectiv.“

Fugarul spunea că transferurile sunt legale. Au urmat alte zeci de percheziții în cazuri similare, în care erau vizați oamenii lui Șor.

Însă, până acum, nu este clar care sunt rezultatele acțiunilor organelor de drept și cum se vor asigura autoritățile că scrutinul, care se va desfășura în două săptămâni, nu va fi influențat din nou de banii ilegali pompați la Moscova. Șeful IGP nu ne-a răspuns la telefon pentru un comentariu iar responsabilii de la Procuratura Anticorupție ne-au spus că sunt mai multe dosare investigate și ne-au îndemnat să transmitem solicitări la instituțiile în gestiunea cărora se află.