Din 20 ianuarie, lumina consumată noaptea, între orele 23 și 7, va fi mai ieftină. Însă nu pentru toți. Doar pentru consumatorii, care dispun de contoare inteligente. Ministerul energiei a început încă anul trecut instalarea acestor contoare, în cadrul unui program pilot lansat în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite.

Publicat:03.01.2025, 19:10

“În premieră, în conformitate cu prevederile legii, agenția propune spre aprobare prețurile diferențiate în funcție de orele de consum.”

Prețurile diferențiate la energia electrică, au fost aprobate în ședința de astăzi a ANRE și vor intra în vigoare începând cu data de 20 ianuarie. Astfel, seara de la ora 23 și până dimineața la ora 07, lumina va fi mai ieftină și va costa 3 lei și 31 bani pentru consumatorii din centrul și sudul țării, iar pentru cei din nord 3 lei și 90 de bani. Aceste tarife vor fi aplicate însă doar pentru cei, care au contoare inteligente. Ministerul Energiei a început instalarea acestora încă anul trecut în cadrul unui program-pilot lansat în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite și finanțat de Guvernul Italiei.

Cristina PERETEATCU, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: “Acest program a fost gândit pentru a acoperi 3% din consumatorii de energie electrică din Republica Moldova, ceea ce înseamnă 35 de mii de contoare.”

Acum, în țara noastră, 3 mii de consumatori dispun de aceste contoare.
Celelate urmează a fi instalate pe parcursul acestui an. Iar beneficiarii sunt aleși în funcție de localizarea geografică, statutul social-economic și disponibilitatea infrastructurii tehnice existente.

Cristina PERETEATCU, SECRETAR DE STAT LA MINSITERUL ENERGIEI: “Pentru aplicarea tarifelor orare, sau diferențiate, este necesar de întrunit minim următoarele: contoarele pentru evidența comercială a energiei sau cele instalate la consumatori trebuie să fie cu memorie, pentru a înregistra consumul în intervalele orare. Contoarele menționate trebuie să fie conectate la o rețea securizată de transport de date pentru citirea de la distanță a datelor de consum. Operatorii de distribuție, Premier Energy și Red Nord trebuie să dispună de platforme digitale pentru colectarea datelor de pe contoare și platforme digitale pentru prelucrarea datelor citite.”

Deocamdată, datele sunt colectate fizic, din motiv că aceste platforme încă nu sunt funcționale. Chiar și așa, ministerul dă asigurări că cei care au deja instalate aceste contoare inteligente cu memorie vor beneficia de prețuri diferențiate, în funcție de orele de consum de energie. În același timp, informează că oamenii nu vor putea singuri să își cumpere contoare inteligente și să le instaleze. Aceștia trebuie să contacteze furnizorul de energie pentru a afla mai multe despre implementarea noului sistem.