Din cauza lipsei resurselor energetice, provocate de stoparea livrării gazelor de către Rusia, în stânga Nistrului și-au sistat activitatea toate întreprinderile, cu excepția celor alimentare. Totodată, elevii din regiunea transnistreană vor învăța de la distanță după vacanța de iarnă. Asta în condițiile în care în case nu este căldură și ar putea fi deconectată și lumina. O decizie ar urma să fie luată pe 5 ianuarie.
După ce în dimineața zilei de 1 ianuarie Rusia a oprit livrările de gaze naturale către Tiraspol, în regiunea transnistreană toate întreprinderile industriale stau pe loc, cu excepția celor alimentare. Astfel mii de oameni au rămas șomeri.
Serghei OBOLONIK, AȘA-ZISUL MINISTRU AL DEZVOLTĂRII ECONOMICE DE LA TIRASPOL: „Criza este atât de grea că nu e nevoie să enumerăm întreprinderile care și-au sistat activitatea. Nu funcționează nicio întreprindere industrială, cu excepția celor care se ocupă de produse, care asigură securitatea alimentară a regiunii.”
Administrația de la Tiraspol a anunțat că rezervele de gaze naturale din conducte, de circa 13 milioane de metri cubi sunt destinate, în special, pentru aprovizionarea spitalelor și altor instituții publice și sociale.
Serghei OBOLONIK, AȘA-ZISUL MINISTRU AL DEZVOLTĂRII ECONOMICE DE LA TIRASPOL: „Ne ajunge pentru asigurarea obiectelor din raionul Slobozia, Grigoriopol, Dubăsari și orașele Tighina și Tiraspol până pe 20 ianuarie, la nord în raionale Camenca și Râbnița până pe 10 ianuarie.”
Încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din regiunea transnistreană. În blocurile de locuit continuă să fie livrate gaze naturale pentru ca oamenii să-și poată pregăti mâncare. De asemenea 150 de grădinițe și 130 de școli au fost deconectate de la agentul termic, iar elevii vor trece la învățământul de la distanță după vacanța de iarnă. Deconectări de energie electrică, deocamdată, nu se fac. Centrala de la Cuciurgan a trecut pe cărbune şi, în comun cu staţia de la Dubăsari, poate acoperi necesarul de curent pentru lunile ianuarie și februarie, dar nu sunt excluse deconectările în orele de vârf. O decizie ar urma să fie luată pe 5 ianuarie când va fi clar câtă energie consumă sectorul casnic.
Serghei OBOLONIK, AȘA-ZISUL MINISTRU AL DEZVOLTĂRII ECONOMICE DE LA TIRASPOL: „Vom vedea care va fi situația pe 5 ianuarie, când sectorul privat va fi solicitat inclusiv din cauza aparatelor de încălzire și atunci vom vedea balanța energetică.”
În data de 1 ianuarie, Kievul a oprit tranzitul gazului rusesc spre Europa, prin Ucraina, iar Gazprom a întrerupt livrările de gaz pentru Moldova, care era direcţionat spre regiunea transnistreană, încălcând obligațiile contractuale. Moscova trebuia să livreze gaz la Tiraspol până pe 30 septembrie 2026 și o poate face prin surse alternative, dar nu a întreprins nicio măsură în acest sens, invocând neachitarea unei pretinse datorii, care nu a fost confirmată, de altfel, de un audit internaţional.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.