După ce a treia zi la rând mai mulți fermieri din țară au ieșit la protest nemulțumiți de legea aprobată săptămâna trecută de Parlament, care prevede sprijin pentru fermieri, astăzi, Dorin Recean îndeamnă agricultorii să vină la masa de discuții. Premierul susține că doar prin dialog se poate de găsit o soluție la problema dată.

Ultimul update: 19.09.2024, 18:58 Publicat:19.09.2024, 18:16

„Situația multor fermieri este foarte complicată de mulți ani, în acest an seceta și arșița au agravat problemele. Guvernul este alături de fiecare dată, tocmai de aceea îndemn fermierii să vină la masa de discuții, căci doar acolo se pot găsi soluții.

Vreau să fac unele precizări:

- fermierii au cerut compensarea pierderilor, Guvernul a alocat 200 de milioane de lei (100 de milioane de lei în iulie și alte 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție în septembrie)

- fermierii au cerut lege specială pe modelul României - Parlamentul a votat legea specială pe modelul României

- fermierii au cerut reeșalonarea datoriilor - cadrul normativ a fost făcut pentru a permite ca fermierii să nu fie executați timp de 6 luni dacă nu-și pot onora datoriile

- fermierii acum cer să fie incluse și datoriile din alți ani, nu doar din acest an și să fie incluși în neplata datoriilor și furnizorii de îngrășăminte - ceea ce înseamnă că întregul sistem se va nărui din cauza că nimeni nu-și plătește datoriile

- în ultimii 4 ani agricultura a fost subvenționată cu 7 miliarde de lei - cea mai mare sumă de la independență. Nu e suficient doar să creștem mereu banii alocați pentru pierderi, e nevoie de o schimbare serioasă pentru ca fermierii să nu mai aibă pierderi”, a scris premierul pe pagina de Facebook.

Ulterior, oficialul a invitat fermierii la dialog.

„Haideți să lucrăm împreună pentru a găsi soluții, dar, repet, acestea pot fi găsite doar prin dialog, la masa de discuții. Și vin cu un îndemn pentru toți - să nu facem politică pe seama nevoilor fermierilor.

Problemele serioase nu trebuie inflamate electoral, ci discutate și rezolvate. Putem schimba lucrurile doar prin muncă și impicare”, a mei adăugat Dorin Recean.

Citeste si : De la Președinție la Parlament: Fermierii continuă protestul: „Vom încerca sa discutăm cu șefa statului” - VIDEO

Legea pe care ministrul agriculturii o numește „specială” și care, potrivit lui, ar veni să salveze fermierii afectați de secetă  prevede că toate penalitățile și executările silite ale agricultorilor vor fi suspendate pentru 6 luni. Reprezentanții sectorului agricol spun că legea exclude din start foarte mulți agricultori care sunt afectați, iar jumătate de an este un termen mult prea mic, întrucât la primăvară executarea fermierilor va continua.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.