Șase persoane au fost recunoscute vinovate de încălcarea regulilor de creditare în dosarul Banca Socială. O persoană a decedat, iar o inculpată a fost achitată pe motiv că în acțiunile ei nu s-au stabilit elementele constitutive ale infracțiunii. Alta a primit 4 ani de închisoare, iar ceilalți au fost obligați să plătească 127 milioane de lei. Inculpații nu și-au recunoscut vinovăția.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, instanța i-a recunoscut vinovați pe președintele consiliului băncii și alte 4 persoane, printre care preşedintele consiliului de administraţie, vicepreşedintele consiliului și membrii consiliului băncii, precum și un administrator al unei companii de încălcare intenționată a regulilor de creditare în circumstanțe agravante.
Instanța a dispus o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 4 ani în privința administratorului companiei, fiind arestat preventiv până când sentința va deveni definitivă, iar în privința a 4 membri ai consiliului băncii- amendă în mărime de 60.000 de lei, toți fiind privați de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita activități ce țin de activitatea financiar bancară pe un termen de 5 ani.
Instanța a dispus și încasarea în mod solidar din contul inculpaților în beneficiul BC „Banca Socială”, în proces de lichidare a sumei de aproximativ 127 de milioane de lei, cu titlu de prejudiciu cauzat prin infracțiune.
Potrivit PA, președintele consiliului, în comun cu membrii consiliului și alte două persoane, au recunoscut că un grup de companii erau în imposibilitate de a restitui creditele contractate anterior de la BC „Banca Socială” SA, care cumulativ cu dobânzile şi penalităţile calculate depăşeau suma de 140.000.000 lei. Bunurile gajate sau ipotecate în favoarea băncii, erau insuficiente pentru rambursarea integrală a acestora.
Din acest motiv, în baza unui plan organizat, au participat la adoptarea unor decizii de acordare a creditelor cu abatere de la regulile generale de creditare şi ordinea de acordare a acestora. Aceștia au decis acordarea creditelor acelor companii, deși unele dintre ele nu dispuneau nici măcar de mijloace financiare pentru achitarea taxelor notariale aferente vânzării-cumpărării bunurilor în scopul cărora contractau creditul.
Astfel, acțiunile inculpaților, au dus la cauzarea de daune financiare în proporții deosebit de mari, în valoare totală de 126.869.723,69 de lei. Totodată, în scopul garantării executării pedepsei cu amenda și recuperării prejudiciului cauzat prin infracțiune, a fost menținut sechestrul asupra bunurilor inculpaților.
Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău Centru în termen de 15 zile.