Sechestre de aproape 12 milioane de lei au fost aplicate pe teritoriul Republicii Moldova în dosarul Interpol, anunță șefa Procuratura Anticorupție Veronica Dragalin care a venit astăzi cu noi informații. Potrivit lui Dragalin, procurorii au ridicat și două mașini de lux în valoare de peste un milion de lei, care sunt o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii ale INTERPOL. Șefa Procuraturii Anticorupție însă nu a oferit detalii despre numărul persoanelor vizate în dosar și cine sunt acestea.
Veronica DRAGALIN, ȘEFA PROCURATURII ANTICORUPȚIE: ”Un avocat moldovean și un fost funcționar public care a activat și în cadrul INTERPOL, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri la INTERPOL cu informație și documente falsificate, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pentru clienții lor pe motiv că aceștia aveau statut de solicitant de azil în Republica Moldova. Avocatul depunea petiții solicitând azil la Inspectoratul General pentru Migrație.”
Ulterior, la indicația fostului șef al Inspectoratului General pentru Migrație, angajații de acolo inițiau procedura de azil, fără prezența fizică a persoanelor pe teritoriul țării noastre. Ulterior fostul șef al Interpol Moldova, includea date vădit false în documente oficiale, confirmând statutul persoanelor de ,,solicitant de azil”, pe baza căruia INTERPOL bloca Notificările Roșii.
Veronica DRAGALIN, ȘEFA PROCURATURII ANTICORUPȚIE: ”În total, cel puțin 26 de persoane au depus acte false la Interpol prin această schemă prin acțiunile lor afectând investigații criminale din întreaga lume, inclusiv Franța, Australia, China și alte țări.”
Veronica Dragalin a anunțat că în ultimele luni în acest dosar au fost aplicate sechestre în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova. Săptămâna aceasta au fost ridicate două mașini – cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane de lei, care reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii ale INTERPOL. Veronica Dragalin nu a specificat însă câte persoane sunt vizate în acest dosar. Am transmis o solicitare în acest sens pe adresa procuraturii anticorupție, însă deocamdată nu am primit un răspuns. În luna iunie, Viorel Țentiu, șeful biroului Interpol Moldova de atunci, a fost reținut în acest dosar.
Acum, acesta are interdicția de a părăsi țara. Potrivit surselor PRO TV, în lista celor vizați în schema de corupție se regăsesc șeful Inspectoratului General pentru Migraţie al MAI, Mihail Vodă, iar un rol cheie, de intermediar pentru transmiterea mitei, l-ar fi avut fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog, care a fost și șef al Biroului Interpol de la Chișinău. Cei din urmă nu au reacționar
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.