Ministrul Ecomoniei si Digitalizarii, Dumitru Alaiba, a anuntat astazi principalele hotarari legate de dezvoltarea mediului digital din Republica Moldova. Printre acesta se regaseste si introducerea semnaturii mobile, care va permite cetatenilor, dar si antreprenorilor sa isi rezolve problemele indiferent daca sunt in tara sau peste hotare.

Publicat:04.04.2023, 10:59

Dumitru ALAIBA, MINISTRUL ECONOMIEI SI DIGITALIZARII: "Astazi am luat cateva decizii foarte importante pentru aceasta tara, pentru mediul antreprenorial, dar si pentru cetatenii acestei tari, indiferent daca sunt acasa sau sunt in diaspora. 

In primul rand am facut un pas mare in directia digitalizarii, ori chiar saptamana trecuta Parlamentul a sustinut in prima lectura un prim pachet de legi privind bussinesul. In acest pachet o sa putem cu totii sa interactionam cu statul indiferent la distanta la care suntem, fie peste hotare sau fie in Republica Moldova in diferite etape si scenarii ale vietii, fie asta cumparati proprietate sau cote parti in firme, deschiderea sau inchiderea unei afaceri, administrarea, raportarea. Avem multe servicii publice in curs de electronizare si digitalizare, dar tot asta are nevoie si de o infrastructura calitativa si aceasta infrastructura parte din ea este inclusiv semnatura mobila. Semnatura in secolul 21 este aici in telefonul mobil si de fapt si institutiile statului nu mai sunt la ghiseie, cu adrese si coridoare si cu aceste tablite la intrarea in institutii. Totul trebuie sa incapa in telefonul mobil si cetateanul trebuie sa-si rezolve absolut toate problemele, sa-si faca toate solicitarile in interactiunea cu statul prin intermediul telefonului mobil. Dupa aprobarea acestei hotarari de Guvern privind prestatorii de servicii de incredere urmeaza cateva miscari tehnice, dupa care serviciul mobilsince, care va permite semnatura in telefonul mobil sa fie disponibil pentru toti cetatenii nostri din diaspora si de acasa."

Alexei BUZU, MINISTRUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE: "Vreau sa comunic asupra doua decizii pe care le-am luat astazi. Prima decizie vizeaza masuri de a sustine, de a oferi mai multa alegere si flexibilitate parintilor cu copii mici. Special ne referim la modul in care este stabilita indemnizatia de maternitate. Dupa cum cunoasteti pana acum, mama care intra in concediul de maternitate nu avea dreptul sa aiba un job. Trebuia sa decida daca fie ca munceste, fie ca beneficiaza de indemnizatie. Prin hotararea de astazi noi operationalizam modificari legislative care au fost adoptate la sfarsitul anului trecut, de catre platforma femeilor deputate, in frunte cu doamna deputata Marina Morozova. Respectiv mamele parintii vor avea alegerea sa decida in mod individual, reiesind din conditiile de munca, starea sanatatii, capacitatea si dorinta lor de a munci sa vina si sa realizeze demit pe perioada concediului de ingrijire si sa beneficieze atat de indemnizatie, cat si de remunerare. 

Iar a doua prevedere din aceasta decizie se refera la faptul ca marimea indemnizatiei de maternitate se va stabili in dependenta de venitul sotilor care are cel mai mare venit. Pana acum venitul se stabilea din veniturile mamei, acum CNAS va examina veniturile pentru ambii soti si va stabili indemnizatia din venitul care este mai mare, respectiv si indemnizatia de maternitate va fi mai mare. Stabilirea indemnizatiei de maternitate este un serviciu proactiv oferit de CNAS. Asta inseamna ca indemnizatia se stabileste din oficiu, nu este nevoie ca mama, parintii sau alte persoane terte sa vina cu o solicitare in acest sens."