După incendiile din această lună de la liceul Liviu Deleanu din capitală, IGSU a efectuat astăzi o simulare la o altă insitituție de învățământ, pentru ca elevii și profesorii să știe cum să reacționeze corect în astfel de situații. Conform scenariului un incendiu a izbucnit în clădire iar doi copii au rămas blocați și au fost evacuați de salvatori.

Publicat:25.04.2024, 20:15

După ce au auzit un sunet lung, toți elevii și profesorii de la liceul „Constantin Sibirschi” au ieșit din clădire și s-au îndreptat către terenul de fotbal din apropierea instituției.

„S-a auzit un sunet lung, am ieșit prin intrarea principală, care era cel mai aproape. Totul după plan.”

„A fost gălăgie mare și era aglomerat pe scări, era greu să mergi.”

„Toți diriginții raportați câți copii au fost la lecții și câți sunt după evacuare.”

Conform scenariului în urma apelului, profesorii au stabilit că doi copii au rămas în interior. Primii care au intervenit au fost elevii de serviciu, care își ajută colegii în situații de risc.

Igor, ELEV: „Ne-au oferit tărgile, stingător, trusă de prim ajutor. Imediat ne-am dus unde se afla fetița, am scos-o și am predat-o medicilor.”

Între timp, au ajuns și pompierii care au verificat clădirea și evacuat și al doilea copil.

În cadrul simulării elevii au învățat cum să utilizeze un stingător, pentru ca în situații mai puțin periculoase să poată interveni singuri.

„Dacă este vreun incendiu, nu trebuie să te pregătești, trebuie repede să ieși să îți salvezi viața.”

„Cel mai important este să nu te panichezi. Deși e dificil, dar trebuie să îți controlezi emoțiile și să urmezi pașii instrucțiunilor care se fac anual în școală.”

Aurelia ANDRIEȘ, DIRECTOR, LICEUL „ACADEMICIAN CONSTANTIN SIBIRSCHI”: „Sunt foarte importante în ziua de azi. Noi cunoaștem toți situația și noi facem așa exerciții de două ori pe an. Suntem dotați cu stingătoare, avem planurile de evacuare, sperăm că în timpul apropiat o să avem și sistemul antiincendiar.”

Potrivit responsabililor de la IGSU, astfel de simulări se organizează în toate instituțiile de învățământ din țară.

Liliana PUȘCASU, COMUNICATOR AL IGSU: „Ne-am propus să efectuăm un exercițiu prin care să vedem dacă copii sunt pregătiți să poată reacționa corect într-o situație excepțională, într-o situație de risc sau un eventual incendiu.”

În ultima lună, la liceul „Liviu Deleanu” din capitală au izbucnit două incendii, unul dintre care a creat pagube materiale, copii fiind nevoiți să învețe două săptămâni în regim online, timp în care s-au făcut lucrări de reparații.