După o lună de frig și beznă, din cauza crizei energetice provocate de Rusia, locuitorii din stânga Nistrului vor avea gaz, lumină și căldură. Începând de astăzi în regiune au fost reluate livrările de gaze naturale, datorită ajutorului UE de 20 de milioane de euro. Volumul necesar va fi cumpărat de pe piețele europene și va fi suficient pentru circa zece zile. Liderul separatist, care spunea anterior că Rusia va oferi “gaz umanitar”, lucru care nu s-a mai întâmplat, a mulțumit astăzi Comisiei Europene pentru grantul acordat.

Publicat:01.02.2025, 19:36

Așadar, pentru prima dată, gazele achiziționate de Energocom de pe piețele europene au început să fie livrate în regiunea transnistreană.

Eugen BUZATU, DIRECTORUL INTERIMAR AL ENERGOCOM: „Noi suntem înregistrați la mai multe platforme de tranzacționare, dar ne vom limita la platformele din România și Bulgaria, unde este și culoarul de adus.”

Astfel, zilnic, stânga Nistrului urmează să primească un volum de maxim 3 milioane de metri cubi de gaz. Cantitatea a fost stabilită în baza datelor tehnice solicitate de Chișinău și livrate abia aseară de Tiraspol.

Daniel VODĂ, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL GUVERNULUI: „În baza acestor date dezagregate deja se stabilesc cantitățile necesare pentru livrările necesare de gaze naturale și curent electric, care urmează să fie pentru consumul intern, care va fi generată de centrala MGRES.”

Gazul este destinat doar consumatorilor protejați, adică consumatorii casnici, spitale, școli, grădinițe și centrale electrice, în cazul dat Centrala de la Cuciurgan, care să producă volumul necesar de lumină pentru malul stâng. Dacă gazul va fi direcționat altor consumatori, Chișinăul poate reduce livrările.

Daniel VODĂ, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL GUVERNULUI: Asta înseamnă că noi vedem ce fel de întreprinderi, ce fel de instituții. Aceste instituții doar au contor, facturi. Noi am recepționat formula dezagregată a datelor și pe parcurs, în cazul în care se atestă de exemplu schimbări în cantitățile necesare sau alte aspecte legate de livrări și cantități.”

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, a scris pe canalul său de Telegram că până la finalul zilei, Centrala de la Cuciurgan urmează să înceapă să funcționeze pe gaz, deconectări în evantai nu vor mai avea loc, iar oamenii vor avea căldură.

„-Ce faceți?
-Pornim ventilatorul și pompa.”

Vadim Krasnoselskii a transmis și un mesaj de mulțumire șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru grantul de 20 de milioane de euro oferit regiunii transnistrene ca să poată depăși criza energetică provocată de Rusia. 
Potrivit calculelor preliminare efectuate de Energocom, acești bani ar fi suficienți pentru un volum de gaze necesar pentru 10-12 zile. Dar totul depinde de prețurile de pe piață și de cât de rațional vor consuma cei din regiune.

Eugen BUZATU, DIRECTORUL INTERIMAR AL ENERGOCOM:Dacă vor utiliza rațional o să le ajungă mai mult timp. În funcție de notificările pe care le vom primi cât gaz au ei nevoie, atât și le vom da.”

Într-un podcast, Maia Sandu a declarat că Uniunea Europeană este gata să ne ajute și în continuare.  

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Ce urmează după aceste zece zile? Uniunea Europeană este dispusă să vină cu resurse ca să ne sprijine și pe cei de pe malul drept, și cei de pe malul stâng.”

Criza din regiunea transnistreană a fost provocată de Rusia, care, la 1 ianuarie, a sistat livrările, după ce Ucraina a interzis tranzitul pe teritoriul său. Moscova putea folosi rute alternative, dar nu a făcut-o. Deși la un moment dat Vadim Krasnoselskii anunța că Rusia va relua furnizarea gazului, sub formă de ajutor umanitar, acest lucru nu s-a întâmplat, iar regiunea transnistreană a fost ajutată de Uniunea Europeană, care a oferit un grant în valoare totală de 64 de milioane de euro. O parte din bani este pentru achiziția gazului pentru stânga Nistrului, iar cealaltă – pentru procurarea energiei electrice pentru malul drept, dar și suport bugetar. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.