Mereu in slujba celor care au nevoie de ajutorul lor, salvamarii si scafandrii din mai multe diviziuni s-au intrecut astazi intre ei. Timp de trei zile, cei aproape 100 de salvatori si-au demonstrat profesionalismul la sase probe complicate. Cei care au inregistrat cel mai bun rezultat s-au ales cu premii.

Publicat:26.08.2022, 18:31

Echipati cu veste de salvare si echipament special, echipele de scafandri din mai multe raioane ale tarii si-au demonstrat abilitatile de salvatori. In cadrul probei de astazi scafandrii trebuiau ca sa simuleze cautarea si scoaterea victimei din apa contra cronometru.

Pascaru SERGIU, SEF SERVICIUL SCAFANDRI AL DIRECTIEI REGIONALE SALVARE NR1: “La o adancime de aproximativ 6/7 metri, cand victima a cazut in apa, si are nevoie de ajutorul scafandrului, barca a iesit, scafandrierul este gata echipat si intervine cat mai rapid pentru a depista victima, de a o aduce la suprafata si de a-i acorda primul ajutor.”

Fiecare echipa este formata din 4 scafandri, dintre care unul lucreaza sub apa. Pentru efectuarea lucrarilor este nevoie de multa pregatire, dar si echipament special.

Pascaru SERGIU, SEF SERVICIUL SCAFANDRI AL DIRECTIEI REGIONALE SALVARE NR1: “Costumul de scafandru compus din nefren cu bule de azot pentru potectia termica a corpului. Totodata, ca scafandru sa afectueze lucrarile are nevoie de butelie cu aer comprimart ce ii permite sa se afle mai mult timp sub apa.”

Iar pentru ca vizibilitatea in apa este redusa, echipajul ramas la bord are grija sa ghideze scafandrul cu ajutorul unor semale speciale. 

Pascaru SERGIU, SEF SERVICIUL SCAFANDRI AL DIRECTIEI REGIONALE SALVARE NR1: “Aceasta funie este destinata pentru convorbirea scafandrierului. Prin aceasta funie noi putemj sa transmitem semnale si sa ghidam scafandrierul sub apa in directia necesara.” 

Dupa ridicarea la suprafata a manechinului, cronometrul este oprit, astfel calculandu-se timpul in care are loc interventia. Pentru cel mai bun rezultat echipele au fost premiate cu trofee. In cadrul competitiilor, 97 de salvatori din toate raioanele tarii au participat la probe cum ar fi inot la distanta de 50 de metri cu extragerea manechinului din apa, vaslirea cu barca, inot in stil liber, dar si aruncarea colacului de salvare.

Competitiile “Poliatlon Scfandrieri” sunt desfasurate anual, avand drept scop evaluarea pregatiriii salvatorilor. Anul acesta intrecerile au ajuns la editia 56.