Gata vacanta, toti la scoala! Elevii au revenit astazi la lectii, iar fiecare institutie isi continua activitatea conform modelului ales anul trecut. La liceul Vasile Alecsandri din capitala toti elevii sunt prezenti fizic la ore. Directoarea spune ca unii profesori ar prefera sa predea online, pentru ca asa se simt mai in siguranta. Purtarea mastii si respectarea distantei fizice sunt obligatorii si in semestrul doi.

Publicat:11.01.2021, 13:41

La liceul Vasile Alecsandri elevii se grabeau la ore, nu inainte de a-si pune masca pe fata. Ruslan este clasa a 10-a si spune ca e pregatit pentru semestrul doi de studii.

“Ne-am simtit bine, mai mult cu sarbatorile de iarna.”

Iar Nichita spune ca in vacanta nu doar s-a relaxat, ci si a muncit.

“Am tradus site-uri din romana in italiana, cunosc limba italiana.”

Incepe un nou semestru, insa regulile pandemiei nu se schimba, afirma Nichita, care s-a obisnuit deja cu ele.

“Stam in banca singuri, respectam distanta, nu avem contact, nu ne atingem, sarutam.”

Chiar si asa, unii elevi se mai lasa dusi de val pe holuri.

“Fetelor, nu se poate sa va cuprindeti, ce e cu voi?”

In institutie sunt 4 intrari. Cea principala este doar pentru profesori si elevii de clasa a 5-a, iar daca cineva uita, face cale intoarsa.

"Ce clasa esti? Pai unde e intrarea, draga mea! Inapoi!” 

Daniela VACARCIUC, DIRECTOAREA LICEULUI “VASILE ALECSANDRI”: “Dupa vacanta, copiii mai incurca, mai vin pe alte scari, mai ales din clasele mari, care stiau ca trei ani de zile intrau pe usa centrala, desigur ca trebuie sa le amintim.”

Elevii din clasele mai mari intra pe usile din spatele scolii, nu inainte de a le fi masurata temperatura. Daniel face naveta zilnic de la Peresecina. Baiatul este in clasa a 12-a si are cateva scopuri pana la final de an.

Daniel VITELAR, ELEV: “Bineinteles sa fiu eminent, sa iau BAC-ul. Pe langa cerintele care erau deja, o sa mai fie ce tine de igiena si sanatate, dar cred ca testul va fi accesibil.”

In clasa lui Daniel sunt 33 de elevi si toti sunt prezenti fizic la ore.

Daniel VITELAR, ELEV: “Ma simt putin inconfortabil din cauza unor restrictii, dar sunt optimist. Cultura asta de izolare, indepartare, nu prea e normal.”

Potrivit directoarei, acum orice spatiu sau clasa este folosita.

Daniela VACARCIUC, DIRECTOAREA LICEULUI “VASILE ALECSANDRI”: “Aici este o clasa multimedia. Se faceau doar proiecte. Este o sala mare, cu patru geamuri, prin urmare aici sunt 28 de elevi, 27. Am amenajat sala ca sa incapa copiii de clasa a 10-a.”

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: “Aceasta institutie a ales modelul unu, asadar toti elevii sunt prezenti fizic la lectii. Suntem in vizita la clasa a 5-a B, care are ora de matematica. In clasa sunt prezenti 28 de elevi din 30.”

Alexandru a venit azi cu un buchet de lalele pentru diriginta.

“Pentru ca e prima zi de lucru din anul nou.”

Potrivit directoarei, majoritatea profesorilor ar prefera sa predea de la distanta.

Daniela VACARCIUC, DIRECTOAREA LICEULUI “VASILE ALECSANDRI”: “Pentru ca se tem.  De la inceputul anului trei profesori au scris cerere si au plecat, inclusiv in vacanta de iarna.”

Parerile sunt impartite. Ala Cazacu este profesoara de matematica si spune ca lectiile arata diferit cu prezenta fizica a elevilor.

Ala CAZACU, PROFESOARA DE MATEMATICA: “Atunci cand ii vad si pot discuta e alta situatie decat online, ca trebuie sa ii aud. Sunteti aici sau nu sunteti aici?”

Elevii s-au aflat in vacanta de pe data de 24 decembrie, iar ultima saptamana au invatat online. Potrivit Ministerului Educatiei, din cele peste 1240 de scoli din tara, peste o mie au predare cu prezenta fizica la ore si aproximativ 300 de institutii au adoptat sistemul mixt, cu prezenta fizica si online.