Energocom a început achizițiile de gaze pentru regiunea transnistreană. Astfel, în baza unei decizii, compania va cumpăra de pe bursele europene pentru un consum ce nu va depăși 3 milioane de metri cubi de gaze naturale zilnic. Directorul interimar, al companiei a confirmat pentru PRO TV că livrările către stânga Nistrului deja au început. 

Ultimul update: 01.02.2025, 14:55 Publicat:01.02.2025, 14:13

Potrivit Energocom, gazele achiziționate vor fi transmise în rețeaua națională a Republicii Moldova, administrată de Vestmoldtransgaz, și ulterior către Tiraspoltransgaz. Totodată, compania va asigura cu resurse energetice și consumatorii de pe malul stâng al Nistrului.

Gazul oferit regiunii transnistrene din cei 20 de milioane de euro oferiți de UE va fi procurat de Energocom din Uniunea Europeană și Ucraina. Decizia a fost luată de către Comisia Situații Excepționale. Totodată, membrii comisiei au decis ca valoarea zilnică care va fi livrată în stânga Nistrului să nu depășească 3 milioane de metri cubi. 

Totodată, în document se menționează că plata pentru serviciul de transport gaze va fi efectuată de către Enorgocom conform tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale în vigoare, aprobate de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. 

În același timp, CSE a dispus și achiziționarea de către Energocom a energiei electrice în sumă de 10 milioane de euro de pe platforme de tranzacţionare autorizate din Uniunea Europeană și Ucraina, pentru asigurarea cantităţilor de energie electrică a consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. 

Dispoziția CSE mai prevede că, entitățile care livrează gazele naturale, energie termică, energie electrică și gestionează rețelele respective în raioanele de est a Republicii Moldova, vor livra exclusiv către categoriile de consumatori protejați, printre care consumatorii casnici, instituțiile medicale și cele de învățământ și centralele electrice. Toate informațiile în acest sens au fost solicitate de Chișinău și recepționate ieri seara de la Tiraspol cu datele dezagregate ale consumatorilor. 

Regiunea transnistreană s-a pomenit într-o criză energetică și la limita unei crize umanitare, după ce Rusia a oprit livrările de gaze naturale pe 1 ianuarie în stânga Nistrului. 

Suportul oferit de UE Republicii Moldova pentru soluționarea crizei energetice de pe malul stâng va ajunge la 64 de milioane de euro și nu 30 de milioane, cum se anunța anterior. Guvernul a semnat ieri un contract de finanțare nerambursabilă cu Comisia Europeană. O parte din bani vor fi pentru achiziția gazului pentru regiunea transnistreană, iar cealaltă – pentru procurarea energiei electrice pentru malul drept, dar și suport bugetar. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.