Gazul oferit regiunii transnistrene din cei 20 de milioane de euro oferiți de UE va fi procurat de Energocom din Uniunea Europeană și Ucraina. Decizia a fost luată de către Comisia Situații Excepționale. Totodată, membrii comisiei au decis ca valoarea zilnică care va fi livrată în stânga Nistrului să nu depășească 3 milioane de metri cubi. 

Ultimul update: 01.02.2025, 13:32 Publicat:01.02.2025, 13:23

„Energocom va achiziţiona gaze naturale în sumă de 20 milioane euro, de pe platforme de tranzacţionare autorizate din Uniunea Europeană și Ucraina, la condiţiile de piaţă şi ţinând cont de limitările de ordin termic care pot afecta livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, inclusiv de capacitatea tehnică a interconexiunilor cu ţările de unde acestea vor fi livrate. Energocom va asigura transmiterea gazelor naturale în baza unui grafic de livrare agreat cu Tiraspoltransgaz, în unităţi energetice, care nu va depăși valoarea zinică de 3 milioane de metri cubi echivalent în MWh. Ulterior livrărilor va fi întocmit un act de predare-primire între Energocom și Tiraspoltransgaz, care va fi confirmat de către operatorul sistemului de transport Vestmoldtransgaz”, se arată în dispoziția Comisia Situații Excepționale de astăzi.

Totodată, în document se menționează că plata pentru serviciul de transport gaze va fi efectuată de către Enorgocom conform tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale în vigoare, aprobate de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. 

În același timp, CSE a dispus și achiziționarea de către Energocom a energiei electrice în sumă de 10 milioane de euro de pe platforme de tranzacţionare autorizate din Uniunea Europeană și Ucraina, pentru asigurarea cantităţilor de energie electrică a consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. 

„Valoaroa totală a achiziţiilor în mărime de 30 milioano de euro, va include toate cheltuielile directe și indirocte suportate de Energocom pentru achiziţia și livrarea de gaze naturale și energie electrică conform acordului de finanţare”, se mai arată în comunicat.  

Dispoziția CSE mai prevede că, entitățile care livrează gazele naturale, energie termică, energie electrică și gestionează rețelele respective în raioanele de est a Republicii Moldova, vor livra exclusiv către categoriile de consumatori protejați, printre care consumatorii casnici, instituțiile medicale și cele de învățământ și centralele electrice. Toate informațiile în acest sens au fost solicitate de Chișinău și recepționate ieri seara de la Tiraspol cu datele dezagregate ale consumatorilor.

Regiunea transnistreană s-a pomenit într-o criză energetică și la limita unei crize umanitare, după ce Rusia a oprit livrările de gaze naturale pe 1 ianuarie în stânga Nistrului. 

Suportul oferit de UE Republicii Moldova pentru soluționarea crizei energetice de pe malul stâng va ajunge la 64 de milioane de euro și nu 30 de milioane, cum se anunța anterior. Guvernul a semnat ieri un contract de finanțare nerambursabilă cu Comisia Europeană. O parte din bani vor fi pentru achiziția gazului pentru regiunea transnistreană, iar cealaltă – pentru procurarea energiei electrice pentru malul drept, dar și suport bugetar. 

În același timp, astăzi Moldovagaz livrează cele 3 milioane de metri cubi de gaz către regiunea transnistreană. Informația a fost confirmată pentru PRO TV de către șeful intermar de la Moldovagaz, Vadim Ceban. Acesta ne-a spus că procesul de livrare este deja în derulare.