Este stare de alertă în raionul Leova, unul dintre cele mai afectate de intemperiile din ultimele zile. Mai multe diguri, care ar putea ceda, sunt monitorizate. Iar lacurile care au ieșit din albie au inundat gospodării, au distrus poduri și drumuri, rămase înnămolite. Barajul din Sărată Nouă a fost consolidat, deoarece există riscul să cedeze sub presiunea apei. 

Publicat:16.09.2024, 21:30

Nivelul apei în lacul de acumulare din localitatea Sărata Nouă din Leova a crescut cu doi metri și jumătate și exista pericolul ca barajul să cedeze.

Natalia GÎNGA, REPORTER PROTV: “Barajul din localitate a fost întărit cu mai mulți saci de nisip, fiind construit acest dig de protecție. Totodată, a fost turnat și un strat gros de argilă pentru a evita riscul unei posibile cedări a barajului.”

În urma ploilor torențiale mai multe lacuri s-au revărsat, inundând câmpurile și drumurile. La Romanovca, s-au rupt digurile, iar apa a curs că o cascadă.

"A plouat toată noaptea și a doua zi și s-a rupt lacul. Sunt șocați toți."

S-au surpat și trei poduri din raion. Tot aici, la Romanovca, podul din centrul satului arată că după dezastru.

Șuvoaiele de apă, dar și stuful adus din lac au înămolit gospodăriile oamenilor. Pe mătușa Adriana am gasit-o cu furca in mână, făcând cărăre spre poartă.

Iar acest bărbat a rămas fără gard, după ce casa de lut din vecinătate, a fost dărâmată de puhoaie.

Un depozit cu 500 de tone de floarea soarelui și 50 tone de grâu al unui fermier din localitatea Sărata Nouă, raionul Leova, a fost inundat în urma ploilor puternice.

Potrivit administratorului, grâul era depozitat pentru a fi semănat, iar floarea soarelui era pentru export.

Raionul Leova a fost unul dintre cele mai afectate de ploile torențiale din ultimile zile. Inspectoratul General pentru Situații de Urgenta anunță ca în ultimele 24 de ore s-a intervenit în aproape 50 de cazuri, în localitati din centrul și sudul țării. Cele mai multe solicitări au fost pentru pomparea apei din gospodăriile inundate. La această oră nu sunt drumuri blocate sau localități fără lumină. Autoritățile anunță că vor oferi ajutor celor afectați de inundații prin Fondul de Intervenție.