Rusia foloseste gazul drept arma energetica impotriva Republicii Moldova si a intregii Europe. Totusi, politica promovata de Vladimir Putin are efect invers, iar blocul comunitar devine tot mai putin dependent de gazul rusesc. O spune europarlamentarul roman, Eugen Tomac. Potrivit eurodeputatului, slabirea Rusiei creeaza premise noi de solutionare a conflictului transnistrean intrucat Ucraina nu va mai tolera zone de instabilitate in regiune, scrie IPN.
Aflat intr-o vizita oficiala la Chisinau, europarlamentarul roman Eugen Tomac spune ca a gasit Republica Moldova lovita de multiple crize. Potrivit oficialului, criza energetica provocata de Rusia prin bombardarea infrastructurii energetice ucrainene are menirea de discredita guvernarea proeuropeana de la Chisinau.
„Rusia isi doreste sa destabilizeze situatia in Republica Moldova, sa creeze aceasta stare de nesiguranta, sa puna o presiune in plus pe conducerea Republicii Moldova tocmai pentru a incerca sa vanda ulterior teza ca daca vreti sa scapati de frig, solutia este Rusia. Pe acest santaj energetic Putin accelereaza foarte puternic. Si aici e vorba de tradare din partea celor care timp de 3 decenii in loc sa consolideze independenta energetica a Republicii Moldova, nimeni n-a vrut sa lucreze la dosarul interconectarii energetice cu Romania. Acum Romania ofera resurse energetice, dar infrastructura comuna pe care o avem este limitata”, a spus Eugen Tomac in cadrul emisiunii „Puncte de Reflectie” de la Vocea Basarabiei.
Oficialul se arata convins ca Rusia pierde tot mai mult teren pe plan international si devine un stat agresor, izolat de lumea democratica. Potrivit lui Eugen Tomac planurile Rusiei de a folosi arma energetica in raport cu Uniunea Europeana au esuat.
„Nimeni nu credea ca Ucraina va fi in stare sa reziste, insa lectia din 2014 i-a trezit in fata unei noi realitati. Razboiul a rescris istoria Europei, Putin si-a dorit sa slabeasca NATO prin propaganda, amenintari. Efectul este ca NATO acum este un bloc mult mai consolidat. Dupa un secol de neutralitate, Finlanda si Suedia au aderat la NATO. Putin si-a dorit sa mentina Ucraina in sfera sa de influenta. Efectul este ca ucrainenii cel putin doua secole nu vor uita acest razboi. Rusia a pierdut Ucraina. Daca anul trecut statele UE depindeau in proportie de 40% de importurile de gaz din Rusia, acum volumul importurilor de gaz a ajuns la 8%”, a punctat europarlamentarul.
Eugen Tomac mai spune ca victoria Ucrainei in acest razboi va determina solutionarea pasnica a conflictului transnistrean.
„Razboiul creeaza noi premise pentru solutionarea conflictului transnistrean. Pentru ca Ucraina este determinata sa elimine orice provocare din zona si are tot interesul sa sustina Chisinaul in rezolvarea acestei chestiuni. Acest conflict poate fi rezolvat pasnic prin convingerea celor de la Tiraspol sa-si caute o noua preocupare” , a mai spus Eugen Tomac.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.