Experții avertizează asupra unei posibile crize umanitară și energetică pe întreg teritoriul țării, în cazul în care Chișinăul și Moscova nu se vor înțelege, iar de la 1 ianuarie în regiunea transnistreană nu va mai ajunge gaz rusesc gratuit. Autoritățile ar fi nevoite să asigure regiunea cu gaz la preț de piață, pe care Tiraspolul nu-l va putea plăti, iar pe malul drept lumina s-ar putea scumpi de cel puțin două ori. Există posibilitatea ca gazul rusesc să ajungă în țara noastră pe căi alternative, dar asta presupune costuri suplimentare de transport și deocamdată nu e clar cine le va acoperi. Fără ajutor extern, Republica Moldova nu va putea suporta aceste cheltuieli, mai spun experții.

Ultimul update: 27.11.2024, 08:02 Publicat:26.11.2024, 21:48

Sergiu TOFILAT, EXPERT ENERGETIC: „Decizia privind livrarea gazelor pe datorie în stânga Nistrului o poate lua doar Putin, nu Gazprom, doar Putin, asta e o decizie politică. Dacă Gazprom întra-devăr are indicația să dea gaz pentru malul stâng, ei trebuie să facă două chestii, pentru asta e nevoie obligatoriu schimbarea contractului, și asta se aprobă în cazul consiliului de observatori Moldovagaz.”

Modificările în contract ar indica drept punct de livrare, hotarul cu Ucraina, fie o rută alternativă, care ar fi prin Turcia, afirmă Tofilat. Acestea ar fi două scenarii pe care analiștii le iau în considerare pentru ca regiunea transnistreană să fie aprovizionată în continuare cu gaz din Federația Rusă.

Dionis CENUȘĂ, EXPERT ASOCIAT, CENTRUL DE STUDII EST-EUROPENE: „Reieșind din faptul că reprezentanții guvernului au avut întrevederi și discuții tehnice cu partea turcă, putem deduce că probabil se va utiliza scenariul care ține de redirecționarea fluxurilor de gaze naturale către regiunea transnistreană, dar prin Turcia și, respectiv, Balcanii de vest, prin revers până la teritoriul Republicii Moldova și ulterior în regiunea transnistreană. Nu cunoaștem care vor fi costurile pentru asmenea livrări, deoarece partea moldovenească nu-și poate permite să achite taxele de transport.” 

Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT  IDIS VIITORUL: „Federația Rusă este gata să ne vândă gaz, cu livrare, la hotar cu Ucraina. Și atunci noi trebuie să negociem cu Ucraina sub următorul aspect, va dori Ucraina să transporte gaz moldovenesc sau nu? Deci, din momentul ce noi l-am cumpărat, la hotar cu Ucraina el va fi gaz moldovenesc. Asta ar fi o soluție – cel mai probabil scenariu.”

Ambele situații presupun niște costuri pentru Republica Moldova și nu e clar cine le va acoperi, în condițiile în care până acum regiunea transnitreană nu achită nimic pentru gazul care vine din Rusia prin Ucraina.

Dionis CENUȘĂ, EXPERT ASOCIAT, CENTRUL DE STUDII EST-EUROPENE: „Republica Moldova, cel mai probabil, ar putea accesa fonduri, inclusiv europene, pentru a acoperi anumite costuri, dar iarăși, Republica Moldova nu are suficiente resurse pentru a susține populația vulnerabilă în Republica Moldova pe perioada de iarnă, având în vedere că există costuri în orice scenariu pentru populație.”

Cel mai pesimist scenariu ar fi totuși dacă Moldova nu ar ajunge la o înțelegere cu Gazprom în ceea ce privește livrarile în stânga Nistrului și va fi nevoită să cumpere gaz la preț de piață pentru regiune.

Sergiu TOFILAT, EXPERT ENERGETIC: „Acolo situația va fi catastrofală, la moment toată economia lor se ține pe acest gaz care vine gratis, din el se produce energie, și energia se vinde contra bani, tot ce vând ei, energia care o vând în Moldova, noi pe ea o achităm, respectiv Moldgres, centrala de la Cuciurgan, plătește la Tiraspoltransgaz pentru gaz și banii ceea se duc în bugetul separatist. Ei vor rămâne cu un deficit bugetar, ei nu au bani să poată cumpăra gaz sau energie din alte părți, asta înseamnă că oamenii riscă să rămâîna fara gaz și lumină în mijloc de iarnă. ”

Situația ar fi gravă și pentru malul drept al Nistrului, subliniază experții, care spun că o criză umanitară este inevitabilă în acest scenariu.

Sergiu TOFILAT, EXPERT ENERGETIC: „Asta înseamnă o majorare de tarife, semnificativă, eu cred că poate să fie chiar și de două ori poate să crească tarifele la energie electrică, dacă Putin va închide gazul. Noi ne putem trezi cu o criză de migranți. Ca să nu admitem acest lucru, noi trebuie să ne gândim cum putem cumpăra gaz și energie electrică inclusiv pentru malul stâng, consumatorii casnici tre să le dăm subvențșii, pentru asta tre să cerem ajutor de la partenerii de afaceri. După estimările mele, nouă ne-ar trebui 300 de mln de euro ca să achităm compensașii la gaz, la energie electrică, pt consumatorii casnici din stânga Nistrului și încă vreo 150 de mln pentru malul drept.”