Măștile și costumele au făcut senzație la muzeu, iar vizitatorii au fost surprinși cu scenete tradiționale și colinde. Totul pentru a deschide cum se cuvine o expoziție de măști, ai căror autori sunt membrii mai multor centre de meșteșuguri din țară.

Publicat:27.12.2024, 20:48

Măști și povești au fost astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Un șir de măști tradiționale, confecționate de membrii centrelor de meșteșugari din Petrești, Florițoaia Veche sau Ungheni au fost expuse pentru a fi admirate de vizitatori. Alaiul măștilor din Măcărești a făcut un adevărat spectacol și i-a surprins pe cei prezenți cântând colinde...

Și punând în joc capra...

Căluțul, ursul sau cocostârcul.

Dumitrița, MEMBRU AL ANSAMBLULUI ”PRUTENII”:  „Noi promovăm tradițiile și obiceiurile strămoșești. Imi place când vin păsările, cocostârcul, care e reprezentativ pentru satul nostru. Îmi place și să colindăm, vestim nașterea Domnului.”

Iacob PROBA, TOBOȘAR ÎN ANSAMBLUL: „Înainte erau mai multe măști, acum ele cam dispar. Înainte fiecare animal avea instrumentul acordeon.”

„Dacă vom cânta oamenilor, le vom arăta ce știm, nu se va pierde cultura.”

Valorile și scopul sunt clare, iar în spatele acestei inițiative se ascund multe pregătiri, de la replici și până la port.

Marius, MEMBRU AL ANSAMBLULUI ”PRUTENII”:  „Portul e de la bunei și străbunei. Acest cojoc are peste 50 de ani. E al bunicului.”

Mihai GANGAL, CONDUCĂTOR ARTISTIC AL FORMAȚIEI FOLCLORICE ”PRUTENII”:  „Prin această formații au trecut multe multe generații. Copiii vin cu plăcere la repetiții. Ceea ce ne bucură sunt apluzele spectatorilor.”

Și într-adevăr oamenii au apreciat spectacolul lor și voia bună ce au răspândit-o.

„Au prezentat frumos, mi-a plăcut.”

„A fost o amintire din copilărie.”

Tatiana CRIJANOVSCHI, VIZITATOR:  „Cocostârcul l-am văzut pentru prima dată și calul e rar întâlnit. Dar sunt tradiții ce se merită a fi păstrate și transmise celor mai mici.”

Măștile expuse, de la cele mai simple la cele mai complexe, poartă o simbolistică profundă, fiind folosite de-a lungul timpului pentru a îndepărta spiritele rele și a marca trecerea într-un nou an.