Facturi mai mici la gaz si lumina va primi cel mai mare liceu din orasul Ungheni. Si asta pentru ca institutia a fost eficientizata energetic – au fost instalate panouri fotovoltaice, iar peretii izolati termic. Pe langa asta, liceul a fost complet renovat, iar elevii invata in clase dotate cu mobilier nou. Lucrarile au costat aproape 3 milioane de euro, bani oferiti de Uniunea Europeana sub forma de grant.

Publicat:12.11.2022, 20:08

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV: „Pe acoperisul liceului Mihai Eminescu din orasul Ungheni au fost instalate 30 de panouri fotovoltaice cu o capacitate de 10 kilowati. Ceea ce inseamna ca, lunar, institutia va face economie de circa 20 la suta pentru curentul electric consumat. Asta ar insemna o reducere la factura cu circa 5 mii de lei.”

Directorul institutiei spune ca si pentru caldura vor achita cu circa 70 la suta mai putin. In mare parte, deoarece s-au schimbat geamurile, au fost termoizolati peretii si a fost schimbat acoperisul.

Petru LANGA, DIRECTORUL LICEULUI TEORETIC “MIHAI EMINESCU”, UNGHENI: „Anual, peste un milion de lei aveam cheltuieli doar pentru energia termica in liceu.”

Totodata, a fost renovata fatada cladirii,  salile de clasa au fost dotate cu mobilier nou, de asemenea bucataria a fost renovata si schimbat utilajul.

Petru LANGA, DIRECTORUL LICEULUI TEORETIC “MIHAI EMINESCU”, UNGHENI: „Retelele au fost schimbate fiindca erau cele vechi din anii ‘60 cand a fost data in exploatare cladirea pentru prima data. Ca sa nu mai zicem de tot utilajul care deservea, ca era unul depasit deja de timp. Au fost schimbate baile, in bai absolut tot.” 

La trei ani de cand au inceput lucrarile, cladirea a fost data in exploatare. Cu aceasta ocazie, mai multi oficiali i-au pasit pragul si au fost intampinati cu paine si sare in cadrul unui careu solemn.

„Il invitam pe ambasadorul UE la Chisinau. Il invitam pe Andrei Spinu.”

In cadrul evenimentului, a fost intonat imnul de stat, s-a cantat si s-a dansat, iar oficialii au tinut discursuri.

Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UE IN MOLDOVA: „Considerand faptul ca Moldova a obtinut statutul de stat candidat UE este foarte important ca sa ne aliniem cu tot ce tine de prioritatea de a deveni neutri la nivel climateric pana in 2050, conform pactului ecologic european si eu cred ca Moldova deja face pasii necesari pentru a se alinia la aceste prioritati.”

Andrei SPINU, VICEPREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: „Eu tare sper ca tara pe care voi o sa o preluati cand o sa fiti mai mari sa fie una mai buna si vreau sa intelegi ca fiecare kilowat, fiecare metru cub de gaz, salvat in aceasta perioada, face tara noastra mai puternica, mai buna si mai independenta.”

In perioada in care se facea reparatie, elevii spun ca aveau un program diferit.

„Am invatat pe schimburi. Clasele mai mari au invatat pana la orele 12, iar clasele mici pana pe la orele sase.”

Acum, insa, cei peste 1300 de elevii au parte de conditii mai bune pentru a invata.

„Ne este mai cald acum, nu stam imbracati la lectii.”

„Panourile care sunt asezate pe acoperisul liceului, datorita soarelui, ele fac ca noi sa utilizam mai putina energie electrica astfel sa ajutam pamantul.”

„Am fost eliberati de la unele lectii si am ajutat. Deplasarea obiectelor grele, era nevoie de mai multa forta fizica, lucratorii fiind mai putini.”

Lucrarile de reparatie au costat aproape 3 milioane de euro, bani oferiti de Uniunea Europeana sub forma de grant.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.