Federația Rusă acuză Republica Moldova și Ucraina pentru criza energetică din regiunea transnistreană. Totodată, Kremlinul susține că „atacurile propagandistice au ca scop subminarea încrederii în Rusia” și menționează că „astfel de acțiuni nu vor rămâne fără răspuns”. În replică, Ministerul de Externe a dispus convocarea ambasadorului rus de la Chișinău.

Publicat:06.01.2025, 17:30

„Urmărim cu îngrijorare deteriorarea rapidă a situației de pe malul stâng din cauza lipsei gazelor rusești în Pridnestrovie începând cu 1 ianuarie 2025. Trebuie de înțeles că ignorarea intenționată de către autoritățile de la Chișinău a numeroaselor probleme în relațiile cu Gazprom este principala cauză a situației de criză din regiune. În afara de aceasta, politicile distructive ale regimului sângeros al lui Vladimir Zelenski nu fac decât să alimenteze criza energetică din Republica Moldova”, scrie într-un comunicat emis de MAE rus.

Totodată, MAE rus susține că deconectările au avut loc după ce Ucraina a refuzat de a prelungi acordurile de transport al gazelor naturale.

„ Gazprom a fost privat de capacitatea tehnică și legală de a furniza gaze pentru tranzit pe teritoriul Ucrainei, inclusiv către regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. Astfel, Kievul a sistat, cinic, tranzitul gazelor rusești în perioada de iarnă, astfel încât să condamne populația de pe malul stâng la suferință, lăsând sute de mii de cetățeni fără căldură și apă caldă. Disponibilitatea mimată a funcționarilor locali de a oferi regiunii vreun "ajutor" pare o ipocrizie”, se mai arată în comunicat.

Ulterior, Federația Rusă a venit cu acuzații și la adresa mass-mediei de la Chișinău și Kiev, dar și avertismente pentru autoritățile de la Chișinău.

„Mass-media pro-guvernamentală din Chișinău și Kiev încearcă, în mod cinic, să paseze responsabilitatea pentru criza energetică către țara noastră. Sunt răspândite afirmații mincinoase și manipulatoare despre "abandonarea Tiraspolului de către Moscova". Atacurile propagandistice au ca scop subminarea încrederii în Rusia a oamenilor de pe malul stâng. Mai mult decât atât, niște "capete fierbinți", cu îngăduinţa tacită a oficialităților moldovenești, propun soluționarea cu forța a dosarului regiunii transnistrene. Am avertizat în repetate rânduri că . Constatăm cu siguranță că situația de pe malul stâng a fost creată artificial de Occidentul colectiv și Ucraina. Să nu aibă nimeni nicio îndoială: protejarea cetățenilor și compatrioților ruși este o prioritate absolută a politicii noastre externe”, au mai adăugat aceștia.

În replică, Ministerul a respins cu fermitate dezinformarea lansată de Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova și menționează că Kremlinul încearcă să deturneze responsabilitatea pentru o criză pe care Moscova însăși a generat-o. 

„Condamnăm categoric afirmațiile false, menite să dezbine societatea din Republica Moldova și să camufleze adevărata origine a crizei energetice din regiunea transnistreană. Este o încercare cinică de a manipula opinia publică și de a transfera vina asupra Chișinăului sau a Kyivului, în timp ce adevărata responsabilitate aparține exclusiv Moscovei. Să fie foarte clar: responsabilitatea pentru livrările de gaze în regiunea transnistreană revine integral Federației Ruse și companiei Gazprom, care au ales să nu își respecte obligațiile contractuale și să nu ofere soluții viabile pentru asigurarea continuității livrărilor de gaze. Decizia de a sista livrările este una strict politică, cu scopul de a destabiliza Republica Moldova. Orice încercare de a atribui această responsabilitate altor părți este nu doar falsă, ci și profund cinică. ”, scrie în comunicatul emis de Ministerul Afacerilor Externe din Moldova.

De asemenea, instituția a menționat că autoritățile de la Chișinău „au demonstrat prin acțiuni concrete este angajat în sprijinirea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv în perioade dificile, precum sezonul rece”. 

„Țara noastră condamnă ferm retorica provocatoare și insinuările periculoase referitoare la o presupusă „soluționare cu forța” a dosarului transnistrean. Republica Moldova rămâne ferm angajată în reintegrarea pașnică a țării, prin dialog și respectarea suveranității și integrității sale teritoriale. Ministerul Afacerilor Externe cere insistent Ambasadei Federației Ruse să înceteze imediat campania de dezinformare, care dăunează și mai mult relațiilor bilaterale, și tensionează situația regională”, a mai menționat MAE. 

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a dispus convocarea reprezentantului Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.