Fiul fostului deputat democrat, Gheorghe Brașovschi, reținut acum două zile pentru corupere, va rămâne după gratii pentru 30 de zile. Alți doi inspectori vamali reținuți în aceeași zi au fost plasați în arest la domiciliu. Decizia a fost luată astăzi de magistrații de la judecătoria de la Ciocana. În dosar mai sunt cercetate în stare de libertate, alte 4 persoane, printre care fiica deputatului Victoria Cazacu, dar și fiul deputatului socialist Radu Mudreac. Ambii inspectori vamali.

Publicat:03.04.2024, 17:04

Primul inspector vamal escortat de ofițerii CNA în fața magistraților a fost fiul fostului deputat PD, Gheorghe Brașovschi. Acesta a refuzat să răspundă la întrebări.

Avocatul acestuia ne-a spus că clientul său pledează nevinovat. Ulterior, în fața judecătorilor au fost aduși alți doi inspectori vamali din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău. Și aceștia au refuzat să răspundă la întrebările presei.

Mihail MIȘCO, AVOCATULUI UNUIA DINTRE BĂNUIȚI:  ”Noi am pledat pentru respingerea acestui demers, ori riscurile invocate de către procuror sunt iluzorii și neprobate. Considerăm că urmărirea penală poate să fie desfășurată prin cercetarea acestor persoane la libertate și acest fapt nu va periclita aflarea adevărului în cadrul acestui dosar.”

Procurorul de caz, care a cerut ca toti cei inspectori vamali sa rămână duoă gratii, susține că există riscul ca aceștia să se eschiveze de la organul de urmărire penală.

Simion CARAJA, PROCURORUL DE CAZ:  ”Sunt probe suficiente și riscuri care justifică solicitarea aplicării măsurii preventive. Există riscul ca pot influența buna desfășurare a urmăririi penale, aflându-se în libertate, ținând cont că urmărirea penală este la faza inițială, ar putea influența martorii.  Învinuiților li se incriminează infracțiunea de corupere pasivă, o persoană 2 epidoade, una 7, iar alta 11 episoade. Pentru asta riscă o pedeapsă de la 5 la 10 ani.”

Perchezițiile la aeroport au avut loc acum două zile. Acestea ar fi vizat-o și pe fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, dar și pe Ion Mudreac, fiul deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Radu Mudreac, care sunt inspectori vamali. Potrivit procurorilor, aceștia, împreună cu alte 2 persoane sunt cercetați în libertate în acest dosar. Ei sunt suspectați că ar fi cerut și primit de la pasageri între 50 și o mie de dolari pentru a le permite introducerea sau scoaterea din țară a mai multor bune, fară achitarea taxelor vamale. Suspectii nu au coemntat acuzațiile care li se aduc.