Au fost depuse flori si aprinse lumanari in memoria victimelor Holocaustului, astazi, la Chisinau. Ceremonia a adunat oameni care au simtit pe propria piele ororile comise de regimul nazist. Amintirile dureroase nu pot fi sterse, spun persoanele care au ajuns in lagarele de concentrare.

Publicat:27.01.2020, 15:00

Georgeta isi aminteste cu durere de ziua in care intreaga ei familie a fost dusa la lagarul din Balta, Ucraina, in anul 1941. Pe atunci, ea avea doar cinci ani.

Georgeta PRONINA, VICTIMA A HOLOCAUSTULUI: “Era groaznic acolo. Ne era foame si frig. Nemtii luau de la noi sange pentru soldatii lor.”

Parintii, bunicii si fratii ei au fost arsi de vii, asa ca ea a ramas singura. Timp de cinci ani a trecut prin momente pe care nu le va uita niciodata, spune femeia, acum in varsta de 80 de ani.

Georgeta PRONINA, VICTIMA A HOLOCAUSTULUI: “In mine au impuscat. Au nimerit in picior. Pana in ziua de azi merg greu si schiopatez. Bunica si bunelul au fost arsi de vii in camere cu gaz.”

Cand in 1946 s-a intors la Orhei, din casa parinteasca nu mai ramasese nimic.

Georgeta PRONINA, VICTIMA A HOLOCAUSTULUI: “Cand oamenii ieseau din lagar, nu stiau unde sa mearga. Cand am ajuns la Orhei am vazut ca tot orasul este distrus, langa casa mamei mele era o masina blindata.”

De Ziua Internationala a Comemorarii Victimelor Holocaustului, zeci de oameni s-au adunat la Monumentul Victimelor Fascismului din cartierul Posta Veche ca sa depuna flori si sa tina un minut de reculegere.

Cu flori au venit si elevii de la un liceu evreiesc din capitala, care povestesc ca la scoala au invatat despre ororile comise de regimul nazist.

“Pe noi ne invata din clasa intai despre Holocaust. Ne povestesc istoriile oamenilor. Ne arata filme tematice. Astazi am venit sa comemoram victimele si sa nu mai facem asa greseli in viitor.”

Ziua de 27 ianuarie reprezinta ziua eliberarii prizonierilor din lagarul de la Auschwitz. Comemorarea celor decedati a fost decisa prin Rezolutia Adunarii Generale a Natiunilor Unite din 2005. Peste sase milioane de evrei, printre care batrani, tineri si copii au trecut prin adevarate chinuri si majoritatea au decedat.