Achiziționarea și folosirea produselor funerare artificiale din plastic, precum coroane, echibane, flori și alte compoziții florale, în cadrul procesiunilor funerare a atins cote maxime în ultimii ani, iar în țara noastră nu există metode și tehnologii necesare pentru prelucrarea acestor tipuri de deșeuri. Anunță responsabilii de la întreprinderea municipală, Combinatul Servicii Funerare. 

Publicat:17.02.2025, 10:36

Potrivit responsabililor întreprinderii, nu există nici agenți economici specializați care ar colecta, depozita, prelucra sau recicla coroanele și compozițiile florale din plastic și nici gunoiștile autorizate ale municipalității nu le mai primesc.

„Nu avem altă soluție decât depozitarea acestora, pe termen nedeterminat, pe teritoriul cimitirelor orășenești. Aceste mormane pocite vor afecta mult timp imaginea cimitirelor, reamintind lipsa de atitudine civică, nepăsare și continuarea perfidă a unor practici și obiceiuri, care nici măcar nu sunt creștine, fiind niște atavisme păgâne”, a precizat întreprinderea.

Anual, pe teritoriul cimitirelor din orașul Chișinău de către vizitatori sunt aduse peste 25.000 de coroane sau confecții funerare din plastic, care după o anumită perioadă, devin deșeuri ce necesită a fi evacuate, spun responsabilii. 

Totodată, coroanele sunt produsele cu cel mai înalt prag de degradare și poluare cu plastic. În timp, microcompușii și nano particolele pot pătrunde în toate mediile, inclusiv în organismul uman, afectând grav și ireversibil sănătatea.

„Lipsa soluțiilor eficiente de tratare a unor astfel de deșeuri, dar mai important impactul negativ asupra mediului înconjurător ne-a determinat să atragem atenția și să sensibilizăm autoritățile publice la necesitatea inițierii elaborării normelor legale ce ar interzice importul, fabricarea, confecționarea și comercializarea coroanelor, precum și a compozițiilor florale artificiale”, a mai menționat combinatul.

În acest context, întreprinderea face apel la întreaga comunitate: autorități publice, organizații non guvernamentale, presa de mediu, agenți economici, populație, vizitatori și la orice factor de decizie – să se conjuge eforturile și să se întreprindă măsuri concrete, palpabile și eficiente în conștientizarea complexă a efectelor de lungă durată a deșeurilor din cimitire, să se contribuie la reducerea utilizării coroanelor funerare din materiale plastice nereciclabile sau altor produse similare lor. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.