Fructele și legumele, carnea, ouăle, produsele lactate, dar și pâinea s-au scumpit în luna mai. Potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică, comparativ cu luna mai a anului trecut, prețurile la produsele alimentare au crescut cu peste 4%, iar la cele nealimentare cu aproape 7 la sută. Potrivit BNS, inflația a crescut în mai cu 3,3 la sută față de aceeași perioada a anului 2023.
Potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică, prețurile la produsele alimentare pentru luna mai, față de aceeași lună a anului trecut, s-au majorat cu peste 4%, iar cele nealimentare cu aproape 7 la sută.
INDICELE PREȚURILOR MEDII DE CONSUM ÎN ULTIMUL AN
Produse alimentare – 4,2%
Mărfuri nealimentare – 6,8%
Costurile pentru serviciile prestate populației în perioada respectivă s-au diminuat cu aproape 4%.
Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Ouăle s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu peste 25 la sută. Urmează fructele cu aproape 24% și legumele cu aproape 3%. La fel, s-a scumpit carnea, preparatele sau conservele din acest produs, laptele și produsele lactate, dar și pâinea.”
CREȘTEREA PREȚURILOR LA PRODUSE ALIMENTARE
OUĂ 25,67%
FRUCTE 23,83%
LEGUME 2,83%
CARNE ȘI PREPARATE 2,57%
PRODUSE LACTATE 1,49%
PÂINE 0,84%
In schimb, în ultimul an s-a ieftinit uleiul vegetal cu peste 12%, dar și zahărul cu peste 6 la sută.
PRODUSELE ALIMENTARE CARE S-AU IEFTINIT
ULEI VEGETAL 12,15%
ZAHĂR 6,62%
La capitolul mărfuri nealimentare, prețurile medii de consum au crescut cel mai mult la încălțăminte cu peste 11%, cu aproximativ 7 la sută s-au majorat prețurile la confecții, iar materialele de construcții s-au scumpit cu peste 5%. La fel, cu aproape 5 la sută s-au scumpit medicamentele și un pic mai puțin combustibilii și carburanții.
PRODUSE NEALIMENTARE CARE S-AU SCUMPIT
ÎNCĂLȚĂMINTE 11,10%
CONFECȚII 6,98%
MATERIALE DE CONSTRUCȚII 5,30%
MEDICAMENTE 4,44%
CARBURANȚI 3,85%
Aproape cu 10 la sută a crescut tariful la apă. De asemenea s-au scumpit serviciile de transport și alimentația publică.
SERVICIILE PRESTATE MOLDOVENILOR CARE S-AU SCUPIT
APĂ 9,69%
TRANSPORT PASAGERI 12,71%
ALIMENTAȚIA PUBLICĂ 8,59%
S-au diminuat semnificativ, însă tarifele la energia electrică, gaz și încălzire cetralizată.
SERVICIILE PRESTATE MOLDOVENILOR CARE S-AU IEFTINIT
ENERGIE ELECTRICĂ 21,23%
GAZE NATURALE 54,87%
ÎNCĂLZIRE 39,88
Potrivit datelor Biroului Național de statistică, creșterile și diminuările prețurilor în luna mai, față de aprilie curent sunt nesemnificative. În ultimul raport al Băncii Naționale, guvernatorul a anunțat că rata inflației în Moldova nu va depași 5% în acest an.