Schemă de fraudare prevenită la Ocolul Silvic din Talmaza. Mai mulți angajați și ingineri de acolo, dar și persoane cu funcții de răspundere din cadrul Întreprinderii Silvice ar fi intenționat la toamnă să defrișeze ilegal aproape 400 de metri cubi de lemn pentru a-l vinde la negru. Totul s-a depistat în cadrul unui control inițiat de Ministerul Mediului, care astăzi a prezentat câteva rezultate preliminare.

Publicat:02.07.2024, 13:30

Sergiu LAZARENCO, MINISTRUL MEDIULUI:  „Datele preliminare sunt alarmante. Urmare a verificării a 5 parchete de pe un teritoriu de doar 4,1 hectare, care urmau să fie, atenție, exploatate în toamna 2024, s-a constat o diferență de volum de 491 metri steri sau 344 metri cub, valoarea cărora este în jur de 360 de mii de lei, dar cu toate încălcările depistate în acest ocol suma prejudiciului  ar putea depăsi jumătate de milion de lei.”

Mai exact în cadrul defrișărilor care urmau să aibă loc toamna în cadrul Ocolului Silvic din Talmaza cei implicați în schemă ar fi intenționat să taie mai mulți copaci decât era indicat în autorizație. Diferența de masă lemnoasă urma să fie vândută la negru, iar banii să ajungă în buzunarele funcționarilor.

Sergiu LAZARENCO, MINISTRUL MEDIULUI:  „Conform documentelor urmau să fie obținute 713  metri cub de lemn, dar în realitate volumele erau de 1057 de metri cubi, diferența de 344 de metri cubi cel mai probabil urmau să se vândă la negru.Ca să fie mai clar vorbim de echivalentul a 50 de mașini de lemn.”

În schema infracțională erau implicați angajați ai Ocolului Silvic Talmaza, ingineri, factori de decizie a Întreprinderii Silvice Tighina, dar și angajați ai Inspectoratului de Protecție a Mediului. Am întrebat responsabilii despre câte persoane este vorba însă aceștia nu au oferit mai multe detalii din motiv că ancheta se află în desfășurare. Controlul a fost inițiat pe 18 iunie și se va sfârși pe 5 iulie. Persoanele implicate în schemă vor fi suspendate din fucție, iar dosarul trimis în instanță. Cei de la Ministerul Mediului spun că astfel de controale vor avea loc în toată țara.   

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.