Gazprom nu va livra gaz regiunii transnistrene nici în luna februarie. Compania nu a rezervat capacități prin gazoductul transbalcanic, deși săptămâna trecută Vadim Krasnoselski spunea că furnizarea de gaz rusesc în regiune va fi reluată în curând. Președintele Maia Sandu spune că instituțiile responsabile analizează care sunt companiile terțe, ce pot aduce gazul la granița cu Moldova, așa cum a solicitat Tiraspolul. Cine va achita pentru asta, însă, nu este clar.

Publicat:21.01.2025, 13:19

Președintele a declarat în cadrul unei emisiuni că instituțiile statului urmează să verifice ce companii sunt implicate pentru a achiziționa și livra gaze către regiunea transnistreană, prin intermediul Moldovagaz.  

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: "E important ca aceste companii intermediare să nu fie din lista celor sancționate la nivel internațional. 
- Guvernul, instituțiile abilitate urmează să analizeze detaliile acelor rute, și nu doar rute, dar și companii implicate, dar nu de la Gazprom vine la MoldovaGaz. Oricum cine cumpără acest gaz, urmează să se analizeze."

Purtătorul de cuvânt al Guvernului ne-a spus că au fost înaintate cel puțin două companii, care sunt analizate și care urmează sa cumpere gaz de pe alte piețe.

Daniel VODĂ, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL GUVERNULUI: "Și gazul poate să vină de pe bursă, de exemplu din altă parte, dar nu e vorba de reactivarea contractului cu Gazprom.
- Noi verificăm tot formatul, ce fel de companii, cine sunt proprietarii, cine stă în spate.
- Informația cu date va fi neapărat difuzată cand o să clarificăm aceste detalii."

Am încercat să aflăm mai multe detalii despre care va fi ruta de transport a gazelor până la hotarul cu Moldova, dar și de unde și de către cine vor fi achiziționate, însă șeful interimar de la Moldovagaz ne-a spus că deocamdată nu oferă niciun comentariu. 
Potrivit expertului Watchdog, Andrei Curăraru, formula propusă de așa-zisele autorități de la Tiraspol trebuie analizată atent de Chișinău, iar achiziționarea volumelor de gaze și tranzacțiile trebuie să aibă loc transparent.

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG: "Chișinăul vrea să aducă gaze, dar nu în condițiile în care ar prejudicia interesele întregii țări. 
- Riscul de bază ar fi că MoldovaGaz ar fi un nou contractant al unor firme care sunt sub sancțiuni internaționale, ceea ce ar putea pune și compania MoldovaGaz sub risc. Iar dacă acest lucru se întâmplă cine ne-ar procura nouă gaze? Această schemă nu pare să fie la prima vedere transparentă."

Ieri, Vadim Krasnoselski a anunțat că regiunea transnistreană acceptă livrarea gazului prin intermediul Moldovagaz. Reprezentanții biroului de reintegrare susțin ca Tiraspolul a solicitat ca plata pentru gazele naturale, achiziția și transportarea la hotarul cu Republica Moldova să fie efectuate de companii terțe. Iar „Tiraspoltransgaz” să achite „Moldovagaz” doar tranzitul pe teritoriul țării noastre. 
Săptămâna trecută, liderul separatist anunța că Rusia va relua livrările, iar gazele naturale vor fi oferite sub formă de ajutor umanitar, adică gratuit. Până azi însă Moscova nu a spus când și cum ar putea face acest lucru și care ar fi ruta de transport ce va fi utilizată. Anterior, presa rusă, citând surse, scria că Moscova ar putea cumpăra gaze de pe piețele europene, prin intermediul companiilor intermediare, iar costurile vor fi compensate, cel mai probabil, de bugetul rus.