În următoarele luni gazul s-ar putea scumpi din nou. Astăzi în cadrul audierilor organizate la Parlament, șeful Moldovagaz a declarat că pentru decembrie și ianuarie consumatorii sunt asigurați cu gaz, iar pentru februarie și martie urmează să fie cumpărate și cel mai probabil la prețuri mai mari. Încercând să explice de ce nu au fost achiziționate gaze din vară, când erau mai ieftine, responsabilii de la Ministerul Energiei, Energocom și Moldovagaz și-au pasat atribuțiile. Astfel că întrebarea cine se face responsabil rămâne în continuare fără răspuns.

Publicat:03.12.2024, 19:38

Responsabilii de gestionarea domeniului energetic s-au expus pe rând azi în cadrul audierilor publice de la Parlament, dar nimeni nu-și asumă vina pentru faptul că nu au fost făcute achiziții de gaze atunci când erau mai ieftine, iar în consecință tarifele pentru consumatori au fost majorate. De vină sunt cotațiile internaționale, spun toți într-o voce. Ministrul energiei, denunță acțiuni concertate împotriva sa, dar subliniază că insituția pe care o conduce și-a îndeplinit toate obligațiunile.

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI:  „Eu văd că este în spațiul informațional o acțiune concertată în care s-a încercat să se pună responsabilitatea pe mine, înțeleg că este dintr-un singur centru de coordonare. - Care este acest centru? -  Nu știu.”

Responsabile de achiziții de gaze au fost companiile Energorocm și Moldovagaz spune Victor Parlicov.

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI:  „Astăzi întreprinderile au explicat fiecare din ele care a fost raționamentul fiecăreia de interveni sau de a nu interveni. Noi, inclusiv, vom face concluzii la toată chestia asta și dacă va fi nevoie vom lua măsuri.”

Cei de la Energocom, responsabili de procurarea gazelor de pe piețele internaționale, având pentru asta și un credit de la BERD, garantat de stat, spun că au acționat conform regulilor.

Victor BÎNZARI, DIRECTOR ENERGOCOM:  „Noi am articipat la peste 130 de licitații, noi de fiecare dată am oferit prețuri. Și nu vorbim doar de Moldovagaz, noi vorbim despre fabrica de sticlă, Efes, Arena Chișinău, Aeroportul Internațional Chișinău și alte companii private care și-au dorit să cumpere gaz de pe bursă.”

Unii participanții la discuții au pasat indirect responsabilitatea către Moldovagaz. Șeful intermar al companiei insistă, însă, că a cumpărat cele mai multe volume de gaz începând cu luna august, atunci când era cel mai bun preț și că nu a putut să o facă mai devreme din mai multe considerente, unul fiind lipsa banilor.

Vadim CEBAN, ȘEF INTERIMAR LA MOLDOVAGAZ:  „Dar bani când ai? Când ieși din iarnă, dar ieși din iarnă în luna aprilie, deja finalizat sezonul de încălzire. Noi compensațiile nu am primit pentru o lună, pe ultima lună am primit abia în luna iunie. Asta a fost inclusiv un factor care a influiențat la momentul de lansare a achizițiilor.”

Deși nu o spune cu text deschis, șeful Comisiei economie buget și finanțe, Radu Marian, la fel a pasat o mare parte din responsabilitate pe Moldovagaz. Dar, sub paravanul unei posibile crize legate de tranzitul de gaz prin Ucraina și posibila sistare a livrărilor de către Rusia în regiunea transnistreană, afirmă că acum trebuie găsite soluții pentru depășirea perioadei următoare.

Radu MARIAN, PREȘEDINTELE COMISIEI ECONOMIE, BUGET ȘI FINANȚE:  „S-au făcut anumite greșeli și nu poți să spui că anume cineva este vinovat. Nu este doar o instituție responsabilă pe asta. Noi avem Moldovagaz care are obligația legală să achiziționeze aceste volume. Avem Energocomul ca și trader care are acces pe piața internațională și trebuie să le achiziționeze, deci planificarea asta pe termen lung trebuie să fie de la Moldovagaz, parțial cu Energocom.”

La finalul audierilor, reprezentanții Parlamentului au solicitat ca în 60 de zile companiile responsabile de achiziționarea și furnizarea gazelor naturale și autoritățile din domeniu să vină cu un set de propuneri și acțiuni.

Radu MARIAN, PREȘEDINTELE COMISIEI ECONOMIE, BUGET ȘI FINANȚE: „La Energocom și Moldovagaz am solicitat să vină cu planuri de achiziții pe termen lung, să nu lăsăm totul pe ultimul moment, ANRE am solicitat să vină cu un plan de comunicare despre beneficiile pieței libere.”

O altă solicitare către Energocom a fost să pregătească și să prezinte un plan pentru intrarea pe piața de gaze cu amănuntul în Republica Moldova.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.