Gunoiște neautorizată lângă Trușeni. De aproape 2 ani acolo sunt duse deșeuri din Chișinău, iar terenul nu este potrivit pentru asta, spune Inspectoratul pentru Protecția Mediului, care a obligat primăria capitalei să înceteze depozitarea acestora. Autoritatea publică locală nu s-a conformat, iar în rezultat poliția a inițiat un proces penal. Oamenii care locuiesc în preajmă se plâng că gunoiștea ia foc periodic și nu pot respira din cauza fumului.
”Iată iarăși nu ai aer aici să răsufli.”
Aceste imagini cu norul intens de fum au fost filmate de oamenii care locuiesc în preajma platformei de depozitare a gunoiului.
”Acolo se vede fumul care iese, miros insuportabil.”
”Poftim intrarea în gunoiște, camionul care vine și fumul care se vede și la ora asta se descarcă.”
Groapa de gunoi este amplasată pe teritoriul carierei de extragere a zăcămintelor minerale din Ghidighici. Localnicii din preajmă se plâng că în ultima perioadă situația s-a agravat și nu pot respira din cauza fumului.
Viorel GÎRBU, REPREZENTANTUL COMPLEXULUI LOCATIV DIN PREAJMĂ: „Închidem geamurile și rămânem în casă, e foarte interesant în special pe durata zilei. Vara efectiv nu poți să ieși afară că simți un miros foarte intens de fum.”
De aproape 2 ani la această gunoiște sunt depozitate deșeuri aduse din capitală. Primarul comunei Trușeni spune că platforma nu este amenajată conform normelor, iar asta duce la poluare. De suferit au și localitățile din preajmă, Vatra și Ghidighici.
Viorica BEREGOI, PRIMARUL COMUNEI TRUȘENI: „Acel gunoi care se duce acolo de câțiva ani de zile, el de fapt nu este unul menajer, dar este unul toxic, cum ar fi cauciucurile, plasticul și a format acel munte de gunoi, care după fiecare ploaie pătrunde în adâncul solului. Pentru comuna Trușeni este un risc enorm de a contamina atât solul, cât și apele, cât și aerul cu acest fum dens, care fumegă de mai bine de două luni de zile.”
În 2022, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a efectuat un control la groapa de gunoi, a depistat mai multe ilegalități și a emis prescripții obligatorii pentru suspendarea activității și readucerea terenului la starea inițială. Primăria Chișinău, care gestionează terenul, nu a luat cont de aceste acte, iar un an mai târziu Inspectoratul a trimis dosarul la Procuratura Generală. Acum, poliția a inițiat un proces penal și examinează cazul. Într-un comentariu pentru Pro TV, Agenția de Mediu se arată că terenul nu corespunde normelor pentru a fi transformat într-o platformă de colectare a deșeurilor.
”Direcția Generală Locativ-Comunală și Amenajare a solicitat eliberarea acordului de mediu pentru a amenaja un spațiu de depozitare a deșeurilor din construcții. Agenția de Mediu a emis un refuz, deoarece terenul propus pentru această activitate este situat în imediata apropiere a unui râuleț și, în același timp, se află pe teritoriul unei cariere active. Conform legislației în vigoare, nu este permisă autorizarea unei gropi de depozitare a deșeurilor în vecinătatea unui curs de apă sau pe terenuri ce aparțin unor cariere active.”,se arată în mesaj. De partea cealaltă, șeful Direcției locativ-comunale afirmă că terenul respectiv a fost ales în baza unui studiu de fezabilitate pentru ca acolo să fie depozitate deșeuri din construcție și vegetale.
Ion BURDIUMOV, ȘEFUL DIRECȚIEI GENERALE LOCATIV-COMUNALĂ, PRIMĂRIA CHIȘINĂU: „Depozitează și administrația clădirilor Guvernului, toate spitalele din Chișinău, frunzele și gunoiul, avem 74 de întreprinderi care duc acolo gunoiul, imaginați-vă că mâine pun tractor în poartă, unde ei să ducă frunzele? Noi ne-am adresat minim de 15 ori pentru a fi eliberate acte permisive și se găsește motiv.”
Ion Burdiumov recunoaște că gunoiștea nu are autorizație, dar spune că deșeurile sunt duse în continuare acolo pentru că nu au identificat un alt loc.
Ion BURDIUMOV, ȘEFUL DIRECȚIEI GENERALE LOCATIV-COMUNALĂ, PRIMĂRIA CHIȘINĂU: „Noi, ca primăria municipiului Chișinău, nu avem o problemă să ducem aceste deșeuri unde ne indică ministerul, poftim, spuneți unde și noi de mâine acolo le depozităm, fără nicio problemă.”
De partea cealaltă, cei de la Ministerul Mediului spun că identificarea terenurilor pentru amenajarea unui spațiu de depozitare a deșeurilor nu intră în atribuțiile instituției, ci este responsabilitatea directă a autorităților publice locale.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.