Gunoiștea neautorizată de lângă Trușeni mocnește în continuu deja de câteva luni. Chiar dacă autoritățile locale și cele centrale și-au asumat reponsabilitatea și au afirmat că vor veni cu soluții, oamenii care locuiesc în preajmă suferă și acum din cauza fumului. Localnicii cer măsuri concrete și rapide de la responsabili. Cei din urmă însă vin cu explicații bizare și nu pot spune clar când focarul va fi lichidat.

Ultimul update: 01.02.2025, 20:16 Publicat:01.02.2025, 17:21

Așa arăta gunoiștea ilegală de lângă Trușeni la începutul lunii ianuarie. Iar așa - peste o lună. Tabloul nu s-a schimbat pentru că deșeurile mocnesc în continuare.

„E vorba despre o catastrofă ecologică.”

„Pe noi nu ne aude nimeni, pe nimeni nu ii deranjează cred că.”

Fumul dens cuprinde o zonă largă. În funcție de direcția vântului acesta ajunge la Trușeni, Vatra și chiar în capitală.

Maxim MOROZ, LOCUITORUL ORAȘULUI VATRA: „Eu locuiesc chiar la intrare în Vatra. Este un miros insuportabil. Este atât de grav că nu poți ieși afară să stai 5-10 minute.”

Dumitru CHIRIAC, LOCUITORUL COMUNEI TRUȘENI: „Inițial noi am depistat fumul pe traseu, apoi acesta a devenit tot mai intens și a ajuns până în localitate. /00:38 Un fum toxic, noi suntem foarte deranjați.”

După numeroasele semnalări ale localnicilor, gunoiștea a fost închisă, însă sunt agenți economici care în continuare încearcă să depoziteze acolo tot felul de deșeuri. Pentru a împiedica acest lucru, oamenii voluntar patrulează zona și nu permit accesul pe teritoriu. 

Mihai CEBAN, LOCATARUL UNUI COMPLEX REZIDENȚIAL: „Avem 3 săptămâni de când stăm de gardă, la post, am ajuns noi niște oameni să facem lucrul acesta. În toată ziua vin, nu-i zi ca să nu întoarcem, nu e zi ca să nu stopăm. Vin particularii, vin întreprinderi din oraș.”

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: „În urma unei ședinței care a avut loc la Ministerul Mediului s-a decis ca gunoiștea neautorizată, care mocnește în permanență și  iese fum, sa fie acoperită cu un strat de pământ și argilă. Procesul urma să înceapă încă săptămâna trecută, iar până acum au fost aduse câteva astfel de camioane. Vizibil însă carul nu prea s-a mișcat din loc.”

Vitalie GÎRA, LOCATARUL UNUI COMPLEX REZIDENȚIAL: „Acțiuni concrete pentru oprirea focarelor nu am văzut, s-a pus un panou informativ eronat, s-a parcat o mașină în fața doar de formă, nu am văzut intenție clară de stingere și intervenție la aceste focare. Noi cum am fost în fum până la acea ședință, exact așa ne-am culcat aseară și ne-am trezit azi dimineață tot în fum.”

Disperați, oamenii au ajuns la ședința Consiliului Municipal Chișinău pentru a fi auziți de aleșii locali.

Lilia RUSU, LOCATARA UNUI COMPLEX REZIDENȚIAL: „Situația este foarte gravă, noi avem probleme de sănătate cu copiii, inclusiv cu tuse, alergice. Ne-am implicat prin implicarea unui flash mob prin care vrem să sensibilizăm autoritățile, să ia măsuri, să se implice urgent cu acțiunile necesare.”

Situația de la gunoiștea de lângă Trușeni este monitorizată de Inspectoratul pentru Protecția Mediului. La fața locului este un angajat al instituției, care verifică vehiculele ce vor să intre pe teritoriu și permite accesul doar camioanelor care au argilă și pământ.  

Ion BULMAGA, ȘEFUL IPM: ”Nu este vorba de acoperirea în totalmente a gunoiștii. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a localizat un focar de incendiu și, ulterior, în urma discuțiilor pentru a lichida acel focar, s-a ajuns la un numitor comun ca anume pe suprafața focarului să fie depozitat un strat de argilă. E vorba de o depozitare temporară până la stingerea acelui focar, ca ulterior toate acele deșeuri să fie luate de acolo.”

Direcția Locativ-Comunală din cadrul primăriei capitalei, care gestiona gunoiștea neautorizată, a identificat mai mulți agenți economici pentru a livra acolo pământ și argilă. Șeful direcției susține însă că nu poate descărca acolo camioanele din cauza locatarilor.

Ion BURDIUMOV, ȘEFUL DIRECȚIEI LOCATIV-COMUNALĂ A PRIMĂRIEI CHIȘINĂU:Locatarii stau acolo și nu permit nici la o mașină să intre acolo. Oamenii ceea am așa o impresie că o parte din ei nu vor să soluționeze problema. Acolo nu se duce demult niciun fel de deșeuri, absolut doar se acoperă cu pământ. Nu știu care e scopul dumnealor. Noi am fost gata chiar săptămâna trecută să livrăm acolo 20 de mii de metri cubi de pământ din cotloanele care se sapă în Chișinău, dar nu permit. 
- Și pentru că sunt oamenii acolo, nu ajung camioanele pentru a acoperi?
- Da. Nu ajung camioanele la destinație să descarce. Mulți îi intorc înapoi.”

Responsabilii de la primăria Chișinău spun că vor găsi soluții, fără să precizeze care sunt acestea. Totodată, acum se lucrează la elaborarea unui proiect de recultivare a gunoiștii, iar după ce deșeurile vor fi evacuate, pe teritoriu ar urma să fie plantați copaci. Situația la gunoiște s-a agravat în urma incendiului izbucnit în luna octombrie 2024. Chiar dacă flăcările au fost stinse, aceasta mocnește până în prezent. Groapa de gunoi este amplasată pe teritoriul carierei de extragere a zăcămintelor minerale din Ghidighici. Acolo s-au dus deșeuri de diferite tipuri mai bine de doi ani, chiar dacă terenul nu era amenajat pentru asta. Acum acest lucru este interzis.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imagnile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.