În contextul crizei energetice create de Moscova, prim-ministrul a solicitat revizuirea legislației cu privire la naționalizare pentru a recupera activele prelaute cu forța. Autoritățile au refuzat să spună despre ce companie e vorba, lăsând însă să se înțeleagă că ar fi vizată Moldovagaz, unde pachetul majoritar îl deține Gazprom. Directorul interimar al întreprinderii spune că va oferi un comentariu atunci când va exista un proiect de lege. De partea cealaltă, experții în energetică spun că noțiunea de naționalizare poate speria investitorii străini.

Publicat:30.12.2024, 10:52

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Noi trebuie să ne facem și ne facem tema pentru acasă, ca să ne debarasăm definitiv de orice instrument de șantaj. Și în acest context, doamna ministru Mihailov-Moraru vă rog în următoarele trei săptămâni să revizuim toată legislația cu privire la naționalizare în așa fel ca noi să putem să acționăm acolo unde avem active strategice și apropo au fost preluate prin forță și șantaj. Noi trebuie să recuperăm activele noastre.”

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: “Va însemna la această etapă preliminară o examinare a legislației naționale cu privire la naționalizare, cu privire la activele strategice, astfel înbcât să vedem dacă din punct de vedere al legislației să avem toate pârghiile necesare pentru a proteja interesele statului nostru și al cetățenilor.”

Autoritățile însă refuză să spună ce instituție va fi vizată, lăsând însă să se înțeleagă că ar fi vorba de Moldovagaz. Directorul companiei spune că nu știe dacă e vizată Moldovagaz și menționează că astfel de discuții în spațiul public au mai existat anterior.

Vadim CEBAN, DIRECTOR INTERIMAR AL MOLDOVAGAZ: “Ce ține nemijlocit despre ce va fi în acest proiect de lege care eventual va apărea din partea ministerului justiției eu nu știu și când va fi proiectul de lege atunci putem să ne expunem la acest capitol.”

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, spune că declarațiile premierului lasă loc de interpretări și trezește mai multe semne de întrebare.

Sergiu TOFILAT, EXPERT ÎN ENERGETICĂ: “Despre ce naționalizare este vorba? Naționalizăm Moldovagaz, cota Gazpromului la Moldovagaz, cota regiunii transnistrene, ce naționalizăm? Ce presupune această naționalizare? În mod normal, asta înseamnă că statul cumpără aceste active la preț de piață, trebuie de făcut evaluare la toată povestea asta?”

În același timp, dacă se adeverește că este vizată Moldovagaz, nu este clar ce se va întâmpla cu datoria malului stâng.
Iar noțiunea de naționalizare ar putea deveni o sperietoare pentru investitorii străini.

Sergiu TOFILAT, EXPERT ÎN ENERGETICĂ: “Cu noțiuni de genul naționalizare trebuie foarte atent de discutat, mai ales din partea autorităților, pentru că asta sperie investitorii străini. Noi putem să ne trezim cu niște pretenții în arbitraj din partea Gazpromului, pentru că le încălcăm dreptul de proprietate și atunci vom ajunge să plătim penalități și despăgubiri zdravene.”

Expertul spune ca autoritățile trebuie să fie mai explicite și să ofere mai multă claritate. Pachetul majoritar la Moldovagaz în deține concernul rus, Gazprom, care a decis să lase în plină iarnă locuitorii din stânga Nistrului fără căldură.