Hidrocentrala construita de Ucraina pe Nistru afecteaza grav calitatea apei si, in consecinta, flora si fauna raului. Este concluzia unui studiu realizat de PNUD Moldova cu sprijinul Suediei.. Raportul expertilor va fi prezentat in toamna la negocierile cu partea ucraineana. In baza acestor discutii va fi stabilit un acord de functionare a complexului asa incat sa nu se ajunga la secarea Nistrului. 

Publicat:03.06.2021, 23:19

Studiul realizat de expertii Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare arata ca in ultimii ani calitatea apei in raul Nistru s-a inrautatit considerabil. Iar principala cauza este felul in care functioneaza Hidrocentrala de pe Nistru construita in 1983 de catre Ucraina. In consecinta, flora si fauna raului este afectata. 

Serghei FILIPENCO, EXPERT IN HIDROBIOLOGIE:“In partea de mijloc a Nistrului au disparut 19 specii de pesti, iar in partea de jos, 15 de specii de pesti. Si a scazut populatia a 44 de specii de pesti.”

Potrivit specialistilor, la aceasta etapa apa din Nistru este calificata ca fiind moderat poluata.

Ruslan MELIAN, EXPERT IN CALITATEA APEI:“Nutrientii, azot, fosfor, sunt acele substante care sunt necesare pentru dezvoltarea organismelor. Cand sunt multi, e rau, pentru ca provoaca procese de poluare a apei, dar si cand sunt in cantitati mici tot e rau.”

Si temperatura apei are un impact asupra florei si faunei. Din cauza hidrocentralei, care foloseste pentru turbine apa din straturile adanci, vara temperatura acesteia este mai mica cu aproape 8 grade decat apa care ajunge pana la complexul hidroenergetic. 

Ruslan MELIAN, EXPERT IN CALITATEA APEI:“Udarea plantelor vara cu apa rece, cand de la temperatura aerului plantele sunt incalzite pana la 30 de grade, nu e corect sa le uzi cu apa de 8-10 grade.” 

Dupa constructia hidrocentralei, vegetatia acvatica a crescut cu 84 la suta, asta fiind un alt factor care genereaza poluarea apei.

Petru BACAL, DOCTOR IN GEOGRAFIE:“Mai este si problema geopolitica. Nu este exclus ca aceasta lupta in care este implicata si RM, si Transnistria, ca Ucraina sa creeze dificultati in aprovizionarea cu apa nu doar pentru Chisinau, dar si pentru stanga Nistrului.” 

Acest studiu a fost realizat la initiativa Ministerului Agriculturii in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. Pozitia echipei din Moldova, care in toamna va participa la negocierile privind Acordul de functionare a Complexului, va fi bazata pe dovezi stiintifice, care vor fi reflectate in 10 studii de acest gen. Pentru ca 80 la suta din populatia tarii noastre se alimenteaza din apa Nistrului, autoritatile trebuie sa demonstreze partii ucrainene ca folosirea irationala a Complexului Hidroenergetic va afecta mult nu doar calitatea apei, dar si accesibilitatea la apa potabila. 

Ingrijorarile in legatura cu calitatea apei din Nistru s-au amplificat in momentul in care Ucraina a anuntat ca vrea sa contruiasca inca o cascada cu sase hidrocentrale, iar ecologistii nostri au spus ca asta ar putea avea consecinte grave si ar putea duce in timp chiar si la secarea raului. Nistrul asigura cu apa potabila doua municipii, Chisinau si Balti, dar si alte 44 de localitati din Moldova.