Iernile în Republica Moldova devin tot mai blânde. Fenomenul este cauzat de încălzirea globală. Potrivit celor de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat în ultimii 20 de ani se atestă această creștere a temperaturilor primăvăratice în sezonul rece. Statistic vorbind ultima iarnă geroasă, cu multă zapadă și -35 de grade s-a înregistrat la noi acum 70 de ani. Pe lângă asta, specialiștii spun că temperaturile generoase afectează și stresează plantele și arborii.
În plină iarnă, în unele localități din Republica Moldova înfloresc ghioceii și înmuguresc copacii.
”Vremea nu e bună, mă uit că liliacul deja e înmugurit.”
”Usturoiul care l-am pus deja iese. Ce o sa fie mai departe?”
Iar temperaturile primăvăratice nu mai sunt o noutate pentru Moldova. Acestea treptat cresc în ultimele două decenii. Anume din această cauză au de suferit plantele și arborii spun specialiștii de la Grădina Botanică.
Ion ROȘCA, DIRECTORUL GRĂDINII BOTANICE: ”Unele plante din zonele temperate sau mediteraniene își găsesc bine loc în condițiile noastre. Pentru cele care sunt mai uzuale pentru noi temperaturile acestea eu aș spune sunt anormale. Devin mai puțin imune, apar o gamă largă de boli și dăunători.”
Totodată, scade și gradul de înflorire a plantelor. Sunt afectate de temperaturile generoase în plin sezon rece și culturile agricole.
Boris BOINCEAN, DOCTOR HABILITAT ÎN ȘTIINȚE AGRICOLE: ”E clar că este o situație stresantă pentru plante. Atât pentru culturile anuale, cât și pentru culturile perene. Depinde dacă vom avea zăpada sau nu vom avea, în mare parte starea plantelor, la culturile de toamnă, depinde de acel covor de zăpada, care reduce pericolul, riscul înghețului. Grâul de toamnă, orzul de toamnă au trecut prin așa stresuri și anii precedenți și au supraviețuit.”
Potrivit Serviciul Hidrometeorologic de Stat toate acestea sunt consecințele încălzirii globale.
Nadejda STOLEAR, ȘEFUL SECȚIEI PROGNOZE DIN CADRUL SHS: "În ultimii 20 de ani noi observăm, mai ales pe timp de iarnă, o tendință de schimbare a vremii prin faptul că nu mai avem strat de zăpada o perioada mai îndelungată./01:13 Cea mai călduroasă iarnă am avut-o în anii 2019-2020. Temepratura medie a aerului trebuie să fie între -3, -5 grade, dar în acest interval a fost între +5, +8 grade, respectiv a depășit valorile normei cu 10, 13 grade.”
În 2024, pământul a înregistrat cel mai cald an din istorie. În Moldova, anul trecut cea mai caldă zi de iarnă a fost înregistrată pe 19 ianuarie când mercurul în termometre a indicat 18 grade, iar cea mai caldă lună ianuarie a fost în 2007. Potrivit meteorologilor cea mai rece iarnă în țara noastră a fost înregistrată în anii 1953-1954. Atunci minimele ajungeau la -35 de grade, iar stratul de zăpadă ajungea la câțiva metri.