Crearea unui bloc politic la Moscova de către echipa fugarului Ilan Șor este o trădare de patrie, cel puțin, din punct de vedere politic. Declarația a fost făcută de  președintele Parlamentului, Igor Grosu. În același timp, comuniștii spun că nu văd o problemă în organizarea acelui așa-numit congres la Moscova și nu exclud posibilitatea unor viitoare negocieri cu blocul lui Șor. Colegii lor, socialiștii, au fost mai rezervați în declarații.

Publicat:25.04.2024, 20:51

Președintele Parlamentului a declarat că Rusia duce în mod deschis un război hibrid în țara noastră. Iar încercările de a destabiliza situația în regiune și de a împiedica parcursul european al Moldovei sunt realizate cu ajutorul unei grupări condusă de fugarul Ilan Șor.-scos

Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: "- Cum vor fi întâlniți cei care au fost și se află acum la Moscova?
- Vor fi întâlniți cu legea.
- Este o trădare de patrie?
- Politic vorbind, da, aceștia sunt trădători care au mers la Moscova pentru a promite, a face angajamente, că vor răsturna parcursul nostru european."

În acest context, Igor Grosu a îndemnat organele de drept să-și facă bine treaba pentru a contracara orice încercări de destabilizare.

Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: "- Îi încurajăm să fie mai îndrăzneți, mai curajoși, domnii procurori."

De o altă părere sunt însă unii reprezentanți din opoziție. Deputații comuniști spun că nu văd o problemă în organizarea unui congres la Moscova.

Oleg REIDMAN, DEPUTAT COMUNIST: "- Blocul Victorie este în general un eveniment, este un motiv demn. Cum asta se face este o altă întrebare. Ne vom cunoaște și vom avea o părere.
- El a fost creat la Moscova. Cât de corect vi se pare?
- Și ce?!"

Deputatul blocului comuniștilor și socialiștilor, Diana Caraman, nu exclude ca în viitor să se așeze la o masă de negocieri cu oamenii care îl reprezintă pe fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul frauda bancară.

Diana CARAMAN, DEPUTAT COMUNIST: "- Dacă vor fi propuneri, o să vedem ce vom face, ce vor propune, ce condiții."

Deputatul socialist Vlad Batrîncea a fost mai rezervat în declarații.

Vlad BATRÎNCEA, VICEPREȘEDINTELE PARLAMENTULUI, DEPUTAT SOCIALIST: "- Analizați să vă așezați la masa de negocieri cu ei în cazul în care veți fi invitați?
- Noi avem blocul nostru cu partidul comuniștilor, avem propria agendă, propria poziție, propria atitudine față de toate procesele. Suntem cea mai mare forță de opoziție."

Declarațiile vin după ce duminica trecută fugarul Ilan Șor și-a adunat echipa la Moscova, unde a anunțat crearea unui bloc din care fac parte partidele pe care le conduce din umbră. Ulterior, luni seara,  procurorii au efectuat percheziții la aeroport și au anunțat că susținătorii lui Șor, care au participat și ei la congres, au încercat să introducă în țară peste 20 de milioane de lei. A fost inițiată o cauză penală pentru contrabandă în interesul unui grup criminal organizat săvârșit de două sau mai multe persoane. Astăzi, Șor a scris pe pagina sa de facebook că autoritățile trebuie să întoarcă banii ridicați de la pasagerii întorși de la Moscova și că echipa sa se va adresa în instanță.