Muzică, dansuri, multă mâcare și voie bună. De asta au avut parte astăzi toți vizitatorii festivalului Ia Mania, care au decis să evadeze din oraș și să meargă la la malul Nistrului, la Holercani. Îmbrăcați în ii și cămăși tradiționale, aceștia au savurat din plin din adevărata sărbătoare a tradițiilor.

Publicat:29.06.2024, 20:10

A fost multă culoare astăzi la Holercani, Dubăsari. Localitatea de pe malul Nistrului a fost plină de oameni dornici să savureze din toate bunătățile și lucrările prezentate de producătorii locali.

Iulia PASCARI, REPORTER PRO TV:  „Aici este zona unde zeci de meșteșugari și producători locali din toate colțurile țării și-au expus lucrările. Confecții din lemn, lut, blană, costume tradiționale, toate bucură ochii vizitatorilor.”

Neli Ceban a venit cu păpuși pe care le confecționează manual. Îndeletnicire pe care a îndrăgit-o încă de când era mică, spune femeia.  

Neli CEBAN, MEȘTER POPULAR:  „Le confecționez din stofă naturală, din piele de miel natural. Sunt brodate manual, îmbrăcate în costume național-tradiționale.”

Pofticioșii au fost ademeniți de mirosul cărnii și legumelor făcute la gratar.

„Avem ceafă de porc tradițională. Aici avem piept de pui, prepeliță, cârnăciori din vită și porc, mici din vită și porc.”

Ecaterina a venit împreună cu soțul și prietenii, dar și fiica sa, care recent a revenit din străinătate.

Ecaterina, VIZITATOR:  „Foarte bine, suntem foarte bucuroși că se păstrează tradițiile moldovenești, ia, lucrurile manuale, oameni frumoși. Excenlent!”

La festival am întâlnit-o și pe Natalia, care a decis să-i arate soțului său, originar din Franța, tradițiile noastre.

Pier, VIZITATOR:  „Ador Moldova, mă simt bine aici. Cămașa tradițională moldovenească este foarte frumoasă, este de diferite tipuri. Se numește ie!”

Tot în cadrul festivalului, locuitorii mai multor sate din apropiere au venit cu bunătăți. Cei din Ustia au adus pâine de casă și plăcinte.

„Cu plăcintă de casă coaptă în cuptor, cu ouă de casă, cu învârtită de casă.”

Cei de la Molovata au venit cu cinci tipuri de sarmale.

„Cu varză murată, sarmale cu frunză de vie, sarmale cu frunză de zmeură, sarmale cu frunză de sfeclă roșie și sarmale cu varză.”

Iar cei de la Molovata Nouă sunt cunoscuți pentru țuica lor specială.

„Soțul meu a fost în Sudan și de acolo a luat rețeta, din Africa. Acolo a preparat, le-a plăcut foarte mult, au văzut că este produs bun.”

Pentru copii a fost amenajată o zonă specială unde aceștia s-au putut juca.

Iar cei mai curajoși au participat la lupte pe saltea.

Tradițional, festivalul a pregătit și premii pentru pictorii talentați, care au avut la dispoziție 24 de ore, timp în care au creat tablouri pentru a câștiga primul loc la concursul de artă murală „Cai Verzi pe Pereți”.

Nata ALBOT, ORGANIZATOR:  „Anul acesta, festivalul Ia Mania a adunat mai multe etnii pe acest teritoriu. Noi avem bulgari din Taraclia, avem artiști din Găgăuzia, meșteșugari din Ucraina.”

Festivalul Ia Mania se află la cea de-a 10-a ediție.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.