Implementarea recomandărilor Comisiei Europene în domeniul justiției a înregistrat progrese, însă în continuare mai sunt probleme de rezolvat. Asta arată un raport realizat de mai multe organizații nonguvernamentale, care au evaluat în ce măsură autoritățile de la Chișinău au ținut cont de sugestiile experților UE. Astfel, printre principalele carențe se numără termenul de evaluare a membrilor în CSM și CSP și provocările în lupta cu corupția.

Publicat:18.09.2024, 21:42

Experții au identificat mai multe probleme care încă persistă în domeniul justiției, principala fiind procesul îndelungat de evaluare a candidaților la funcția de membru în colegiile specializate ale Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, care durează mai bine de doi ani.  

Ecaterina POPȘOI, COORDONATOAREA PROGRAMULUI STAT DE DREPT ȘI BUNA GUVERNARE IPRE: ”Dar și procedurile îndelungate de evaluare a candidaților la funcția de membru în CSM, pentru că mai avem funcții vacante. Numeroase demisii la fel reprezintă o constrângere pentru o bună funcționare a sistemului, astfel, în perioada de monitorizare 20 de judecători au plecat de la CSJ, 10 procurori au demis de la PA.”

Reprezentanții societății civile atrag atenția și asupra capitolului ”lupta cu corupția”, care în continuare este însoțit de mai multe provocări.

Ecaterina POPȘOI, COORDONATOAREA PROGRAMULUI STAT DE DREPT ȘI BUNA GUVERNARE IPRE: ”Putem menționa că în condițiile în care CNA, după acea decuplare urmează să-și desfășoare anchetele împreună cu procuraturile teritoriale, este esențial capacitarea procuraturilor teritoriale în vederea investigării cauzelor cu elemente economice sau a cauzelor de corupție. De aici vine și prioritatea în ceea ce ține de instruirea acestor procurori din procuraturilor teritoriale.”

Secretarul ministerului justiției a declarat că instituția se află acum în proces de pregătire pentru dialogul cu comisia europeană privind screeningul bilateral care va avea loc peste o săptămână.

Stela BRANIȘTE, SECRETAR GENERAL ADJUNCT, MINISTERUL JUSTIȚIEI: ”La moment avem pregătite toate prezentările. Aceste prezentări reflectă și recomandările din acest raport. Cifrele demonstrează că noi suntem într-o evoluție inceată, dar sigură.”

Progresul Republicii Moldova în ceea ce privește implementarea recomandărilor Comisiei Europene în domeniul justiției a fost apreciat de experți cu 3 puncte din 5, ceea ce înseamnă că procesul a fost inițiat și a fost atins un anumit progres sesizabil.

Raportul cuprinde perioada 1 iulie 2023 - 30 iunie 2024 și a fost realizat de echipa de experți din cadrul Expert-Grup, Institutul de Politici și Reforme Eurpene, Centrul de Jurnalism Independent, Promo-LEX și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.