In 2024, rata inflatiei in Moldova nu va depasi 5%, arata datele primului raport asupra inflatiei din acest an, prezentat de guvernatorul Bancii Nationale. Tendinta descendenta vine dupa ce preturile la carburanti si alimente au scazut.

Publicat:13.02.2024, 18:43

Anca DRAGU, GUVERNATOR BNM:  „Pentru a patra luna consecutiv inflatia ramane in intervalul de variatie a tintei, in intervalul 3,5 – 6,5. Pentru luna decembrie, inflatia s-a situat la 4,2 la suta, iar in luna ianuarie, cifrele recente arata o inflatie de 4,6 la suta.”

Potrivit guvernatorului Bancii Nationale, scaderea preturilor la combustibil si produse alimentare au dus la scaderea ratei inflatiei.

Anca DRAGU, GUVERNATOR BNM:  „In special, preturile reglementate au avut o influenta in reducerea ratei inflatiei. Preturile la alimente de asemenea au contribuit, ceva mai modest decat preturile reglementate si la combustibili. Inflatia de baza a ramas la cote relativ constante.”

Anca Dragu sustine ca inflatia de baza in anul 2024 ramane in intervalul 4-5 la suta.

Anca DRAGU, GUVERNATOR BNM:  „Rata anuala a inflatiei va avea o tendinta relativ stabila pana la sfarsitul anului 2024. 01:06:35 Preturile vor continua sa creasca, dar cu numai 4 sau 5 la suta. Atunci cand inflatia era de 30 la suta asta insemna ca preturile au crescut cu 30 la suta. Ne aflam intr-un proces dezinflationist in care este un fenoment normal de crestere a preturilor, dar ritmul este mai scazut.”

In octombrie 2022 rata inflatiei a atins un nivel record in Moldova – de 34,6 la suta.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.