La noapte moldovenii incheie suita sarbatorilor de iarna cu Revelionul pe stil vechi, sau, cum i se mai spune in popor – sfantul Vasile. Si cum traditia e traditie, in ajun de Sfantul Vasile la sate cetele de uratori au mers din casa in casa si au vestit astfel sosirea anului nou pe stil vechi.
Satele, mai putin obisnuite cu stralucirea Revelionului pe stil nou, se pregatesc cum stiu mai bine de cel vechi si asteapta uratorii.
„Primiti uratorii?”
„Primim, primim!”
In ajun de Sfantul Vasile la Floresti cete de baieti si fete au dansat capra si au urat cu dobe si clopotei.
Dupa munca si rasplata.
„V-am asteptat cu drag dragi uratori, va asteptam si la anul sa veniti, sanatate si va rog sa luati cate ceva.”
Tinerii spun ca le plac traditiile si merg cu drag din casa in casa ca sa ureze gospodarii.
Gheroghe HRABAN, URATOR: „Pentru mine aceasta este o traditie foarte frumoasa si foarte interesanta, in primul rand imi plac obiceiurile vechi si deja umblu cu uratul de aproximativ de vreo 3-4 ani.”
Anastasia COMERZAN, URATOR: „Tinerii incearca cat de cat sa mai pastreze ce a fost in trecut si sa promoveze mai departe sarbatorile noastre moldovenesti.”
Maxim MALAI, URATOR: „Noi dorim sa umblam, sa aducem bucurie oamenilor, sa vedem zambetele lor pe fata.”
La Ocnita satul Lipnic de dimineata si pana seara tarziu satenii pornesc cu Malanca. Tinerii costumati danseaza si canta.
Si in sudul tarii, la Crihana Veche, Cahul este vestit Jocul Caprelor de Sfantul Vasile. Din imagini se vede cum cativa tineri deghizati danseaza chiar in mijlocul drumului printre masini.
Oamenii spun ca asteapta in fiecare an uratorii in seara Sfantului Vasile. Acesta fiind un semn de sanatate si belsug.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.