Autoritatile de la Chisinau lucreaza in prezent la lansarea unei noi aplicatii pentru moldoveni. Potrivit ministrului Economiei si Digitalizarii, prin intermediul acestei aplicatii, cetatenii vor putea interactiona cu statul. Aplicatia este predestinata atat adolescentilor, cat si pensionarilor si are drept scop de a schimba modul in care cetatenii Republicii Moldova vad statul, sustine Dumitru Alaiba intr-o publicatie pe Facebook. 

Publicat:19.03.2023, 15:40

„Ati auzit despre „Diia”? Super-aplicatia ucraineana? Prin „Diia” poti sa faci tot mai multe lucruri. Interactionezi cu statul din aplicatie. Soliciti tot felul de extrase si certificate, depui o petitie, inclusiv ai in telefon actele de identitate electronice. Totul intr-un singur loc, fara sa trebuiasca sa navighezi o multitudine de platforme”, transmite ministrul Dezvoltarii Economice si Digitalizarii. 

Potrivit lui Dumitru Alaiba, cu ajutorul aplicatiei vei putea achita taxele, deschide o afacere, lua o autorizatie, plati impozite sau face o donatie, depune o petitie sau plangere. Totodata, acesta mentioneaza ca aplicatia respectiva are scopul de a schimba modul in care cetatenii si antreprenorii vad statul. 

„Au ramas cateva luni pana la prima versiune care va putea fi lansata pentru utilizatori”, scrie Dumitru Alaiba. 

Ministrul Economiei a mentionat ca o astfel de aplicatie este acum in Ucraina si se numeste „Diia”, ceea ce inseamna in traducere din limba ucraineana „actiune”. Astfel, ministrul ii indeamna pe cetatenii Moldovei sa propuna un nume bun, scurt, de maxim doua silabe, sonor, usor de memorat, dar care are o puternica asociatie pozitiva si care ar putea redefini ce inseamna statul pentru cetatenii nostri. Iar autorul sau autoarea care va propune cea mai ingenioasa denumire, va primi un premiu surpriza din partea ministerului si, daca va fi daca va fi interesat(a), va fi invitat(a) intr-un consiliu consultativ despre promovarea aplicatiei. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.